Perla horní Svratky

Každý z nás někdy hledá trasu, kde bude téměř sám. Jednou z takových je přibližně dvouhodinová vycházka z Jimramova do Trhonic. Kromě starého mlýna během výletu poznáte také oba břehy řeky Svratky, která zde tvoří zemskou hranici.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 7 km
Časová náročnost: 2 h

Lesem k Trhonickému mlýnu

Z jimramovského náměstí Jana Karafiáta vykročte po žluté značce. Za mostem na konci městysu vás značky zavedou směrem do lesa a na Smutnou skálu. 

Po této cestě dojdete až do osady Trhonice, kde na vás čeká opravdový poklad. Obnovený Trhonický mlýn, který je jedním z nejstarších v regionu. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1551. Na jeho obnově majitelé pracují už od roku 2011. Díky jejich neúnavné práci je dnes mlýn po dohodě přístupný po celý rok. Kromě technického zázemí mlýnu je tu k vidění i ložnice a osobní věci posledního pana otce mlynáře.

Po prohlídce se –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ opět po žluté –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vraťte zpět do Jimramova, kde poznáte rodný dům Jana Karafiáta (autora půvabné knihy Broučci), bývalý kostel sv. Matouše, hrobku rodiny Belcredi a zámek. Své putování zakončíte na náměstí Jana Karafiáta u Síně rodáků. Zde si po předchozí domluvě můžete prohlédnout expozici věnovanou slavným rodákům městečka.

Foto: Koruna Vysočiny