Za sklářskou historií

Půvabná trasa vesničkami vás seznámí s mnohými aspekty dřívějšího života obyčejných lidí na Vysočině. Prohlédněte si krásné roubenky i zděné usedlosti, zjistěte více o pilníkářském řemesle a obdivujte tradiční české sklo v Galerii na Milovské huti.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 12 km
Časová náročnost: 3,5 h

Staré usedlosti a české sklo

Okruh začněte v obci Křižánky, největší vesnické památkové rezervaci na Vysočině. Obec se rozkládá po obou březích řeky Svratky, která tvoří zemskou hranici mezi Čechami a Moravou. Typická je pro ni rozptýlená zástavba a malebné roubené domy s bedněnými štíty tvořenými tzv. podlomenicemi a valbičkami. 

Od místního turistického informačního centra, kde získáte spoustu tipů na další výlety, se vydejte po naučné stezce s názvem „Za pilníkáři na Český kopec“. Po cestě si vychutnáte mnoho pohledů na tradiční horácká obydlí, roubenky i zděné usedlosti. 

Na křižovatce se napojte na modrou turistickou značku. Ta vás zavede kolem rulových skal Milovské Perničky (757 m n. m.) a skalního útvaru Čtyři palice až do zaniklé sklářské osady v Českých Milovech. Právě tady na vás čeká zlatý hřeb výletu – nově zrekonstruovaná Galerie na Milovské huti, která skrývá přes 1 000 exponátů českého skla vyráběného zdejšími milovskými skláři. 

Po návštěvě galerie pokračujte kolem přírodní rezervace Meandry Svratky bohaté na různé rostlinné i živočišné druhy zpět do Křižánek, kde okruh začal.

Foto: Koruna Vysočiny