Okolo Veselského rybníka

Krásnou krajinou okolo Veselského rybníka vede 2,5 km dlouhá naučná stezka zaměřená na vodní živočichy a prostředí rybníka. Kromě poznávání si tu můžete také opéct buřty na ohni nebo si pohrát na dětském hřišti.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 5 km
Časová náročnost: 1 h
Výlet vhodný pro: předškolní děti

Oblíbená naučná stezka plná her

Hned na úvod procházky, jen kousek od hráze Veselského rybníka, vás přivítá nové dětské hřiště a venkovní posilovna s travnatým povrchem. Až se s dětmi vyřádíte, vyrazte za poznáním. 

Naučná Vodní stezka vám nabídne mnoho zajímavých informací o místní fauně a flóře, historii rybníka i ochraně životního prostředí. To vše prostřednictvím 10 informačních panelů s obrázky, interaktivními prvky a různými hravými úkoly. Kromě toho tu na vás čeká dalekohled určený k pozorování vodních ptáků, stanoviště, kde hravou formou zblízka prozkoumáte vodní plankton, a v neposlední řadě také dva pohádkoví vodníci.

U posledního stanoviště si zahrajete na xylofon či litofon. Nachází se tu i veřejné ohniště pro opékání buřtů. Vidlice jsou k dispozici, vše ostatní (tedy buřty, chléb, sirky a trochu dřeva na podpal) si musíte vzít s sebou. 

Vrátit se můžete buď po asfaltové polní cestě, anebo rybník obejděte z druhé strany a navštivte při tom třeba ptačí pozorovatelnu.

Foto: Koruna Vysočiny, Vašek Šubrt