Poklidný výlet údolím Svratky

Krásná půldenní vycházka okolím Jimramova nabízí vše, co byste si od pohodového výletu přáli. Trochu přírody, trochu historie, nenáročnou cestu a navrch něco dobrého pro milovníky sladkého i slaného.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 19 km
Časová náročnost: 6 h

Za historií a dobrotami 

Výlet začněte v Jimramově, malebném městě na horním toku Svratky. Než vykročíte směrem k Trhonicím a dál, projděte si městskou památkovou zónu. Nabízí mnoho zajímavých staveb s fasádami v historizujících slozích. A kromě toho také renesanční zámek, kostel Narození Panny Marie a rodný dům Jana Karafiáta. Určitě se zastavte i v Síni rodáků s expozicí věnovanou významným osobnostem regionu. 

Poté se vydejte po žluté značce směrem k Trhonicím, kde stojí historický Trhonický mlýn pocházející ze 16. století. Po předchozí domluvě s majiteli si jej můžete prohlédnout i zevnitř. Kromě technického zázemí mlýna tu najdete například ložnici posledního pana mlynáře.

Pokračujte po trase a projděte nádherným Ubušínkem, vesnickou památkovou zónou s lidovou architekturou, kde jako by se zastavil čas. Následně se vraťte k řece Svratce a volně přístupné zřícenině gotického hradu Dalečín. 

Cestou zpět do Jimramova vás čeká zastávka ve vesničce Unčín. Tady si můžete doplnit zásoby v místní pekárně. Nechte si však místo na další dobroty. V Jimramově totiž stojí za to navštívit například kavárnu Kovářova kobyla nebo skvělou restauraci JUST Jimramov.

Foto: Koruna Vysočiny