Za historií údolí Sázavy

Půldenní procházka krajinou mezi Přibyslaví a Žďárem vám přinese mnohem víc než jen odpočinek po náročném týdnu. Dozvíte se mnohé o místní historii i přírodě a z rozhledny Rosička budete mít celé okolí jako na dlani.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 17 km
Časová náročnost: 5 h

Do kostnice a na Šlakhamr 

Pohodový výlet začíná na železniční zastávce Nížkov. Hned jak vystoupíte z vlaku, napojte se na pohodovou cestu přes pole a louky, která vás zavede k první zastávce. Tou je Bukové arboretum se 40 různými kultivary buku lesního. Arboretum má přibližně 20×30 metrů a je jediné svého druhu na světě. Vstup je zdarma.

Následuje návštěva staré kostnice u kostela svatého Mikuláše v Nížkově. Postavena byla již v roce 1709 a ukrývá kosti přibližně šesti až osmi tisíců osob. Návštěvu si domluvte raději předem na obecním úřadě nebo na faře. 

Po prohlídce kostnice se vydejte na rozhlednu Rosička, která nabízí výhled na Žďársko, Jihlavsko a Havlíčkobrodsko. Pokračovat budete k Sázavskému vycházkovému okruhu, kde objevíte starý kamenný most přes řeku Sázavu. 

Poté půjdete po zrušené železniční trati a dorazíte k historickému Šlakhamru. V tomto překrásně zrekonstruovaném hamru si můžete prohlédnout expozici kamenictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů.

Při toulkách po okolí hamru zavítejte i na nedaleký skalní útvar Rozštípená skála. „Hlídá“ ji mohutná betonová socha hlavy mamuta od Michala Olšiaka. Odsud je to jen kousek k železniční zastávce v Hamrech, kde výlet končí.  

Foto: Koruna Vysočiny