Údolím Sázavy

Poznejte drsnou a nádhernou krajinu s mírně stoupajícími stráněmi a mnoha rybníky. Cestou vás potěší zastávky u soch místního výtvarníka Michala Olšiaka nebo Šlakhamr známý také jako Brdíčkův mlýn.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 16 km
Časová náročnost: 5 h
Výlet vhodný pro: školáky

Práce středověkých železářů a hraniční kámen 

Výlet do typické krajiny Českomoravské vrchoviny začíná u nádraží v Hamrech nad Sázavou. První zajímavou zastávkou na trase je 2,5 metru vysoká hlava Mamuta, plastika výtvarníka Michala Olšiaka. Jen několik dalších kroků vás pak zavede k přírodní památce Rozštípená skála. Jde o přibližně 10 m vysokou skálu rozdělenou vedví dvoumetrovou mezerou. O kousek dál najdete opravdový unikát, kterým je Šlakhamr – historická památka Technického muzea v Brně s atmosféru dávných dob. Pokud se rozhodnete vkročit dovnitř, zjistíte, jakým způsobem na hamrech pracovali středověcí železáři. 

Poté vystoupáte nad údolí, kde objevíte „Konec světa“, hraniční strážní budku s působivou figurínou strážce stojící na bývalé zemské hranici dělící Čechy a Moravu. Následuje nejvyšší bod výletu, přírodní památka skála Peperek. Lesy budete pokračovat až k jezírku Vápenice, které je opředeno legendou o tragické lásce. 

Olšiakovy sochy

Kolem rybníka Mikšovce dojdete k další soše Michala Olšiaka, tentokrát je to Mamlas shlížející na Žďár z parádní vyhlídky. To ale zdaleka není poslední socha tohoto známého malíře a sochaře. Za rybníky Dívka a Jedlovský vás čeká plastika Hamroně. Po překročení řeky Sázavy potkáte ještě sochu koně vytahující povoz z bažin. 

Odtud sestoupíte opět k řece Sázavě, kterou překonáte po historickém mostě. Teď už je to jen pár metrů k vlakové stanici, kde okruh končí.

Foto: Koruna Vysočina