Za sklárnami kolem Velkého Dářka

Kraj Vysočina se může pochlubit bohatou sklářskou historií. Objevte místní tradici tzv. skláření i vy. Ve sklářské huti U Hrocha si skláření můžete po předchozí domluvě dokonce sami vyzkoušet.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 6 km
Časová náročnost: 1,5 h
Výlet vhodný pro: školáky

Skláření U Hrocha 

Váš výlet za sklářskými mistry začne ve Škrdlovicích u kaple sv. Cyrila a Metoděje. Odtud se vydejte po červené turistické značce až k rybníku Velké Dářko, který je známý také jako „Moře Vysočiny“. U jeho hráze si prohlédnete sochu Dařbuchy od výtvarníka Michala Olšiaka. 

Podél vody se přesuňte do Karlova, kde sídlí sklárna Svoboda Karlov. Sklárna pokračuje v tradici výroby ručně tvarovaného skla. Kromě toho se místní sklářský mistr věnuje zakázkové výrobě a tvorbě autorských originálů. Pokud byste mu rádi nahlédli pod ruce, přijďte v některý pracovní den na exkurzi. Galerie je otevřena i v sobotu. 

V Karlově se nezapomeňte zastavit ještě v obchůdku Karelský rynek. Najdete tu mnoho prvotřídních delikates od regionálních farmářů – čerstvých i trvanlivých.

Po chodníku vykročte zpět do Škrdlovic, kde kolem bývalé sklárny Beránek dojdete až do areálu U Hrocha. Tady na vás bude čekat další setkání s dílem Michala Olšiaka. Ve velké kašně si prohlédnete sochu dvou bojujících hrochů. V areálu se nachází sklářská huť otevřená pro veřejnost. Po předchozí domluvě si zde můžete práci se sklem dokonce sami vyzkoušet při tzv. skláření.

Foto: Roman Šulc