Zimní Žďárské vrchy

Vydejte se za poznáním. Výlet za zimní krásou Žďárských vrchů vás zavede do nejoblíbenějších míst malířů-krajinářů. Návštěva v Domu přírody Žďárských vrchů vás i děti seznámí s rostlinami a zvířaty, které v oblasti mají svůj domov.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 6 km
Časová náročnost: 2 h
Výlet vhodný pro: školáky

Poznejte zblízka krajinu Žďárských vrchů

Z Blatin začněte stoupat kolem rozptýlené zástavby do Krátké. Tato vesnička, která je dnes chráněnou památkovou rezervací, vznikla v první třetině 18. století jako obytná kolonie lesních dělníků. V neveliké osadě najdete roubené i zděné domy s hospodářským zázemím z 18. a 19. století. Projít si můžete také místní naučnou stezku. Hlavním cílem však bude Dům přírody Žďárských vrchů, kde se dozvíte více o formování zdejší krajiny v průběhu věků. Kromě toho se seznámíte i s rostlinami a zvířaty žijícími v regionu.

Z Krátké vás čeká cesta po žluté značce do Samotína. Tento nejmalebnější kus Žďárských vrchů má v zimě obrovský genius loci. 

Pokud vám cestou vyhládlo, stavte se na něco dobrého v restauraci U Kolouška. Rodiče a jiní dospělí tu mají možnost ochutnat místní bylinný likér Drátovánek. 

Poté bude čas vrátit se zpět do Blatin. Než dojdete do cíle zastavte se ještě u Drátenické skály, o které se říká, že je nejdominantnější a nejkrásnější v okolí. V Blatinách vás na závěr potěší káva z místní pražírny a něco dobrého k tomu ve vyhlášené kavárně Hofr.

Foto: Koruna Vysočiny