Žďárem za pohodou

Máte rádi pohodové procházky a výlety za historií? Ve Žďáru nad Sázavou můžete zažít obojí. Užijte si tu skvělý den plný poznání, dobré kávy, ale i odpočinku v místním Relaxačním centru.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 7 km
Časová náročnost: 2 h

Zelená hora a Muzeum nové generace

Výlet začněte u Pilské nádrže, kam se pohodlně dostanete i MHD. Odtud se vydejte prozkoumat Dolní hřbitov, dílo slavného Jana Blažeje Santiniho. Hřbitov pochází z roku 1709 a vytvořen byl z důvodu hrozby morové epidemie. Ta se však panství nakonec naštěstí vyhnula.

Poté se napojte na naučnou stezku s názvem Okolo Zelené hory a kolem Konventského rybníka dojdete k poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Tady uvidíte nejenom slavnou památku UNESCO, ale i celý Žďár nad Sázavou jako na dlani. 

Po prohlídce kostela seběhněte z kopce dolů k zámku. V něm se skrývá skutečně pozoruhodné interaktivní Muzeum nové generace. Až si prohlédnete celou expozici, dejte si výbornou kávu či svařák v zámecké kavárně.

Následně se přes barokní most přesuňte podél Sázavy do centra města. Tam navštivte Regionální muzeum. V rámci expozice Moučkův dům dostanete spoustu zajímavých informací o historii Žďáru – města ležícího na řece Sázavě. 

Odměnou za našlapané kilometry vám bude zastávka v některé z blízkých kaváren, a že jich tu je! Aby byl den dokonalý a dostavil se také odpočinek, vydejte se do Relaxačního centra, kde na vás bude čekat vyhřátá sauna.

Foto:  Koruna Vysočiny, Regionální muzeum Žďár, Sportis