Nejvyšší vrcholy nejnižších hor

O nejvyšších horách České republiky slyšel každý. Věděli jste ale, že oblíbeným turistickým cílem jsou také nejnižší hory naší vlasti? Nesou název Arnolecké a hřebenovka po jejich vrcholech se bude líbit všem milovníkům aktivní dovolené. Vzít s sebou můžete i pejska.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 21 km
Časová náročnost: 5 h

Na nejvyšší bod Arnoleckých hor a dál

Tento dvacetikilometrový výšlap vás bude bavit. Cesta není nijak náročná a každou chvíli narazíte na nějakou přírodní zajímavost nebo parádní výhled. Na konci zhruba 5hodinové túry budete moct říct, že máte v nohách celé „naše nejnižší hory“. 

Hřebenovku po nejvyšších vrcholech Arnoleckých hor začněte u zemské hranice střežené hraničářem mezi Sirákovem a Újezdem. Po modré značce pak pokračujte k vrcholu Blažkov, pod kterým kdysi stávala stejnojmenná vesnička. Projděte obcí Rudolec kolem renesančního zámku a pokračujete k vrcholu Sádek s kapličkou sv. Jana Nepomuckého a krásným výhledem na přírodní park Bohdalovsko a hradbu Žďárských vrchů. 

Následuje cesta k nejvyššímu bodu Arnoleckých hor. Tím je Havlina, pod níž pramení říčka Bobrůvka. Poté se vydejte k Hudcově skále spojené s legendou o loupežníkovi. Pokračujete k vesničce Kyjov na druhý nejvyšší vrchol, taktéž Kyjov, s výhledem na Pavlov a rybníky u Znětínka. Závěr výletu vás zavede na vrchol Dědkovské hory, která svým tvarem připomíná pyramidu a nabízí panoramatický výhled.

Foto: Koruna Vysočiny