S chutí do Kolničky na regionální pochoutky

Nejoblíbenější cyklovýlet všech Jihlavanů vede tradičně po cyklostezce Jihlava – Třebíč – Raabs do Luk nad Jihlavou. Vyjíždíme z ulice Helenínská a napojujeme se na cyklostezku.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 11,5 km
Časová náročnost: 0,75 h

Míjíme jihlavskou čistírnu odpadních vod a v Heleníně také Střední uměleckoprůmyslovou školu na protějším břehu řeky. Přes železniční přejezd se dostáváme na lesní úsek cyklostezky, po kterém pohodlně dojedeme do Malého Beranova. Zde nás čeká jediný krátký úsek, kde cyklostezka vede po místní komunikaci. Po necelých 350 metrech opět vjíždíme do malebného lesního prostředí. Míjíme skálu, často využívanou horolezci k nácviku potřebných dovedností. Pokračujeme přes Bradlo, chatovou oblastí Jeclov až k Petrovickému mlýnu, který je vyhledávaným ubytovacím zařízením. Zde budeme po hladkém asfaltu pokračovat až do Luk nad Jihlavou. Tento úsek cyklostezky je ideální také pro milovníky kolečkových bruslí. Necelý kilometr před cílem potkáváme pumptrack, na němž se můžeme vydovádět nebo můžeme využít odpočívky u splavu a pozorovat líně tekoucí řeku. Cílem většiny cyklovýletníků mířících do Luk je vyhlášená restaurace Kolnička s nově otevřeným penzionem Kolna. Její gastronomie je vyhlášená a právem je také zařazena na Gastromapě Lukáše Hejlíka. Z Luk nad Jihlavou si můžete odvézt zdravý regionální suvenýr – místní farma se kromě zpracování mléka věnuje i zpracování rakytníku a výrobků z něho. Zakoupit si je můžete v faremním automatu na náměstíčku, přímo vedle zastávky autobusu. V Lukách můžete navštívit muzeum, kostel sv. Bartoloměje nebo v letním období velmi populární koupaliště. Pro návrat z Luk do Jihlavy lze využít vlak. Tento výlet je ideálním pro rodiny i s malými dětmi.

Zdatnější cyklisté mohou pokračovat dále do Bítovčic a Přímělkova až k romantické zřícenině hradu Rokštejn. V Přímělkově je opět možné pro návrat zvolit kombinaci s vlakem.

‍Foto: Kolnička, Koupaliště Luka nad Jihlavou, Jitka Mattyašovská, archiv Vysočina Tourism, Statutární město Jihlava: Jakub Koumar