Přírodou za památkami města Polná

Výlet nás zavede do historického města Polná, známého významnými architektonickými památkami, bohatou historií i vyhlášenou místní delikatesou - polenskými mrkvánky.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 43 km
Časová náročnost: 3 h

Z Jihlavy pojedeme podél řeky Jihlavy, vystoupáme k Velkému Beranovu, dále přes Kozlov na Rytířsko až do Ždírce. Zajímavé zastávky na trase: Řeznictví u Mátlů v Kozlově nabízející výrobky z jejich faremního chovu, firma Batepo ve Ždírci vyrábějící kvalitní ponožky nejen pro sportovce a cyklisty.

Při průjezdu Věžničkou si povšimněte historických kamenných sklepů (tzv.lochů) vyhloubených ve stráni přímo na návsi podél hlavní silnice. Dodnes slouží k uskladnění zemědělské úrody.

Do Polné přijíždíme podél lesa Březina, ve kterém se nachází symbolický hrob Anežky Hrůzové spojené s nechvalně známou "hilsneriádou". O tomto procesu se dozvíme při návštěvě Regionálního židovského muzea. V Polné doporučujeme navštívit kostel Nanebevzetí Panny Marie s unikátní barokní výzdobou, židovské město i hřbitov, místní muzeu i zámek. Na oběd se určitě zastavte v Měšťanském pivovaru, kde část svého dětství prožil Bohumil Hrabal. Do Polné se určitě vraťte, jeden výlet vám na poznání tohoto města nebude stačit.

Pokračujeme do Dobronína. Za návštěvu jistě stojí sklárna Františka Nováka, který se specializuje na výrobu replik historického skla. Poznáte ji jednoduše, podle velkého hroznu skleněných koulí před domem. Na kole jeďte dále směrem k naučné stezce O koních. Určitě ji neminete, zdobí ji socha pohádkového koníka od sochaře Michala Olšiaka. Podobných soch je na Vysočině více než dvě desítky, většinu najdete na Žďársku. Ranč u ztracené podkovy nabízí po předchozí domluvě i možnost svezení na koni.

Ve Sříteži stojí za návštěvu pozdně barokní kostel sv. Floriána s neobvyklou osmibokou bání, najdete ho na místním hřbitově. Ze Stříteže již směřujeme podél velkého logistického centra Jipocar do části Jihlavy Červený Kříž, před Červeným Křížem odbočujeme do Pávova. Projíždíme podél pávovské rybníka a kempu, odtud po moderní cyklostezce pohodlně zpět do Jihlavy.

Foto: m-ark, David Falat, Jakub Mertl, archiv VT, Aleš Motejl