Jihlavskými vrchy do přírodního parku Čeřínek

Během slunečných dnů – kdykoli od jara do podzimu – si jistě užijete zajímavý, asi 50 km dlouhý cyklovýlet přes malé obce v okolí Jihlavy. Vaším hlavním cílem bude přírodní park Čeřínek s přírodními památkami Čertův hrádek a Přední skála.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 47 km
Časová náročnost: 3,5 h

Na kole do přírody a za výhledy 

Co po cestě uvidíte? 

  • Na prvním úseku výletu z Jihlavy až do Mirošova vás budou provázet krásné výhledy do širokého okolí. Uvidíte také Hubenovskou vodní nádrž, zásobárnu pitné vody pro celou Jihlavu a okolí.

  • V Mirošově stojí za to zajít do Muzea historických rádií a stabilních motorů. Pozor, návštěvu je třeba zamluvit předem.

  • V turistické chatě Čeřínek si dopřejte zasloužené občerstvení. Poté prozkoumejte stejnojmenný přírodní park, kde najdete přírodní památky Čertův hrádek a Přední skála. Také si tu můžete prohlédnout chráněné Hojkovské rašeliniště. V zimě lze místní trasy absolvovat i na běžkách.

  • Vypravili jste se na kola během letních měsíců? Pokud patříte mezi odvážnější výletníky, vyzkoušejte si v Kostelci vodní lyžování.

V místní části Hosov si udělejte zastávku u Císařské studánky Zikmundky. Váže se k ní legenda, podle které tudy 1. listopadu 1420 utíkal do Uher císař Zikmund po porážce pod Vyšehradem. Vidět tu můžete také vodárenské rybníky, ze kterých byla dříve pomocí dřevěného vodovodu čerpána voda do městských kašen v místě dnešního parku Gustava Mahlera.

Foto: Brána Jihlavy