Nesměřským údolím s dětmi

Užijte si s dětmi netradiční putování světem bezobratlých, při kterém zkusíte porovnat své smyslové vnímání s vnímáním dalších živočichů. Dovoleno je hmatat, pozorovat, poslouchat, ochutnávat i očichávat. V Nesměřském údolí zkrátka prozkoumáte okolní svět všemi smysly.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 5 km
Časová náročnost: 1,5 h

Na návštěvu za hmyzími kamarády

Vaše 3kilometrová trasa začíná na odbočce ze silnice Velké Meziříčí – Petráveč za bývalým lihovarem (dnes POEX). Celý okruh ujdete přibližně za 1,5 hodiny. Většina něj vede po zpevněné cestě, takže s sebou můžete vzít kočárek.

Naučná stezka Nesměřským údolím vede po modré turistické stezce a zaujme vás celkem sedmi zábavnými zastávkami: 

  1. Nahmatejte svět žížal! – Jsou žížaly opravdu hladké? Mají prsty? A vidí vůbec něco? To vše se naučíte na prvním stanovišti. 

  2. Zahrajte si s kobylkou! – Na druhém stanovišti se dozvíte, čím cvrčci cvrkají. A zjistíte, že slovní obrat „poslouchat kolenem“ má něco do sebe. 

  3. Co voní lýkožroutovi? – Věděli jste, že lýkožrout dokáže vyčmuchat smrk? Zkuste i vy pomocí čichu najít ten správný strom.

  4. Jak to vidí motýlice? – Víte, kolik očí má motýlice? Prozradíme, že více, než čekáte. Vyzkoušejte si, jaké to je dívat se na svět všema jejíma očima.

  5. Co chutná pestřence? – Pestřenka, lidově vosička, si pochutná třeba na mochně či řebříčku. A co vy, víte, jak chutnají plané rostliny?

  6. Co unese mravenec? – Na tomto stanovišti si ověříte, zda máte sílu jako mravenec.

  7. Kde bydlí kutilka? – Navštivte kutilku v hmyzím hotelu. A zjistěte, jakým způsobem obstarává potravu pro své larvičky.

Foto: Brána Jihlavy