Brtnická stezka – přírodou ke kulturní promenádě

Brtnická stezka propojuje poznávání přírodních krás a historických památek. Přírodu budete obdivovat v první části výletu. S památkami se pak setkáte především na konci trasy přímo v městečku Brtnice.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3,5 h

Z Rokštejna do Brtnice

Tento výlet, který nabídne celkem 13 zastavení, začíná u zříceniny hradu Rokštejn. Že jde o skutečně starou stavbu prozrazuje první písemná zmínka o hradu pocházející z roku 1289. Do dnešního dne se zachovaly zbytky dvou paláců a z dálky viditelná mohutná hranolová věž vysoká 17 metrů.

Po prohlídce zříceniny se můžete vydat buď pěšky po modré turistické značce (cca 7,5 km), nebo na kole po cyklostezce přes Panskou Lhotu a Malé (cca 6,5 km). Pěší turisté po cestě natrefí na přírodní rezervaci Výrova skála a rybník Šamonín. 

Stezka dále pokračuje ve městě Brtnice promenádou po místních pamětihodnostech: 

  • Židovské hřbitovy – zejména starší z nich pocházející z počátku 17. století vás okouzlí tajemnou atmosférou.

  • Hoffmannův dům s výstavou „Josef Hoffman: Nadčasový design“ zaujme milovníky architektury i zvídavé děti.

  • Valdštejnský dům z poloviny 15. století je jedním z důležitých bodů výletu, najdete v něm totiž turistické informační centrum.

  • Zámek Brtnice procházející velkými opravami nabízí zázemí pro slavnosti a jiné kulturní akce.

  • Za návštěvu stojí také radnice, náměstí, kaple Panny Marie Pomocné, farní kostel a fara, Židovský most, klášter, kostel a klášterní zahrady.

TIP: Ujít trasu vám zabere přibližně 3,5 hodiny. Pokud se plánujete zdržet v některé z památek, připravte si jednou tolik času.

Foto: Brána Jihlavy