Stvořidla na lodi

Stvořidla jsou vodáckou potěchou. Když podmínky přejí, sjeďte si Sázavu od Ledče nad Sázavou a užijte si jedinečnou scenérii plnou balvanů a peřejí.

Kontakt

VYSOČINA WEST, z. s.
Havlíčkovo nám. 57
58001 Havlíčkův Brod 1
region Havlíčkův Brod
Volné pokoje
Délka trasy: 7 km
Časová náročnost: 1,5 h

Stvořidla na lodi jsou receptem na romantický výlet pro zkušené i začínající vodáky, ale také milovníky přírody. Loď si můžete půjčit v půjčovně Bisport a svou cestu odstartovat přímo v Ledči nad Sázavou na 129 km. Projedete slavnou Sluneční zátokou, kde žili své příběhy Foglarovy Hoši od Bobří řeky. Tam si také můžete udělat pauzu a omrknout žulový památník s bronzovou deskou, který připomíná skautské tábory. Ty tu v letech 1925-1945 Jaroslav Foglar pořádal, což se dozvíte v jediném muzeu Jaroslava Foglara na hradě v Ledči nad Sázavou.

Přes balvany a peřeje a krásnou přírodou poplujete dále ke kempu Stvořidla na 135,2 km. Tady na vás bude čekat příjemné zázemí s dětským hřištěm, zastřešeným posezením a občerstvením v podobě Kiosku Stvořidla a Pyramida Stvořidla. Najdete tu také penzion, chatové osady a jak název napovídá, i samotný kemp.

Šestikilometrový úsek Sázavy je ideální volbou pro rekreační plavbu. Po řece pak můžete pokračovat dále až do Smrčné na 139 km.

V tomto úseku vede podél Sázavy železniční trať, jejíž zastávky mohou využít turisté a nejen po vodě, ale i pěšky prozkoumat krásy Přírodní rezervace Stvořidla s nedalekým vrchem Melechov.

Foto: archiv Královská stezka