Naučná stezka Josefa Klementa

Projděte si naučnou stezku Josefa Klementa a seznamte se s přírodou i zajímavou historií městečka Polná. Na trase dlouhé přibližně 6 km projdete například kolem zámku, kostela sv. Kateřiny, synagogy nebo rybníka Peklo.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje

Do Polné za historií a přírodou

Stezka má celkem 8 zastavení. Začátek i konec trasy leží na Husově náměstí, kde se nachází významné památky – děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie z počátku 18. století a děkanský úřad s kaplankou z téhož období. Mimochodem, v jednom z místních měšťanských domů žila několik let Božena Němcová. 

Na dalším úseku trasy se seznámíte s židovskou historií města. Prohlédnete si dům Josefa Klementa, významného spolkového činitele v polenském ghettu (podle něj byla pojmenována tato naučná stezka). V blízké synagoze vás pak určitě zaujme regionální Židovské muzeum s expozicemi Případ Leopolda Hilsnera a Historie židovské komunity. 

Následuje hrad a zámek Polná –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ historické, kulturní a společenské centrum města. Jen o pár stovek metrů vedle narazíte na kostel sv. Kateřiny, nejstarší kostel v Polné. 

Stezka vás dále zavede za město do lesa Březina (nedaleko od symbolického hrobu Anežky Hrůzové) a kolem rybníka Peklo. Odtud se nabízí výhled na monumentální stavbu polenského hradu a zámku na protějším břehu. 

Předposledním zastavením je unikátní útvar zvaný „klešter“, jde o starou zemskou cestu vytesanou do skály. Nyní pokračujte až k poslednímu zastavení, kterým je židovský hřbitov ležící na břehu řeky Šlapanky. Najdete tu přes 1 000 starobylých náhrobků.

Od židovského hřbitova se po trase vrátíte zpět na Husovo náměstí, kde vás výlet začal.

Foto: Brána Jihlavy