Velká Bíteš

Ve Velké Bíteši na vás čeká unikátní kostelní tvrz sv. Jana Křtitele s hradbami a kamennými baštami typickými spíše pro opevnění hradů. Těšit se můžete také na skvělý gastronomický zážitek ve vyhlášené restauraci U Raušů.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje

Za historií a gastronomií

Cílem vašeho výletu bude dominanta Velké Bíteše, velmi ojedinělá kostelní tvrz sv. Jana Křtitele. Skládá se ze dvoulodního chrámu s věží a z pozdně gotického opevnění s baštami a vstupní dvoupatrovou věží. Hradby, které se dochovaly v téměř původním stavu, lze navštívit během celého roku. Zajímavé jsou zejména kamenné bašty se střílnami tvořící součást fortifikačního systému areálu. K vidění totiž bývají zpravidla u opevnění hradů. Pozor, vstup je třeba objednat předem v Městském muzeu (mob. 731 852 112).

Po prohlídce kostelní tvrze a muzea vás k návštěvě jistě zláká vyhlášená restaurace U Raušů, která bývá oblíbenou zastávkou českých celebrit. Kromě vynikající gastronomické nabídky vás v prostorách restaurace zaujmou obrazy od Karla Gotta, Františka Ringo Čecha a řady dalších umělců. Obdivovat můžete také sportovní dresy naší hokejové reprezentace. Vše pochází ze soukromé sbírky majitele restaurace.

Další oblíbenou zastávkou je Bítešský chodník slávy umístěný hned před restaurací. Jde o obdobu hollywoodského Walk of Fame a obsahuje hvězdy věnované osobnostem známým z českého uměleckého i sportovního světa. Svou hvězdu v něm mají např. pěvecké osobnosti Karel Gott, Helena Vondráčková, Lucie Bílá nebo Waldemar Matuška. Najdete tu také hvězdu hokejové legendy Ivana Hlinky či zlatých olympioniků Kateřiny Neumannové, Martiny Sáblíkové a Lukáše Krpálka.

Foto: Brána Jihlavy