Do Dobronína za sklem i koňmi

Patříte mezi milovníky koní, trávíte rádi čas na čerstvém vzduchu a nepohrdnete ani trochou historie? V tom případě je pro vás tento přibližně 2hodinový výlet jako stvořený.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje

Koně, sklářské řemeslo a sladká tečka v kavárně

Výletem vás provede Naučná stezka o koních dlouhá přibližně 3 kilometry. Její začátek najdete u kapličky (asi 300 m západně od obce po silnici směr Štoky u rybníku Holotympl, kde je zbudováno posezení). Stezka vede přes celou obec a dělí se na část pro pěší a část pro jezdce. Na své procházce potkáte celkem 8 informačních panelů s různými zajímavostmi a fakty o koních.

Pár metrů za chodníkem přes Ždírecký potok můžete navštívit hezké dětské hřiště s velkou sochou koně od sochaře Michala Olšiaka. Hřiště sousedí s rančem Ztracená podkova. Po předchozí domluvě je zde možná projížďka na koni.

U Kavárny na statku pak odbočte do ulice U Staré školy a pokračujte až do Sklárny Františka Nováka. Poznáte ji jednoduše podle rozměrného hroznu barevných skleněných koulí umístěných před domem. Sklárna se specializuje na výrobu replik historického skla, pan Novák rád představí návštěvníkům svoji tvorbu i výrobu skla od suroviny až po skleničku.

Mimochodem, v Kavárně na statku se určitě zastavte na něco dobrého. Kavárna má vynikající hodnocení a oblíbená je pro hezký interiér, milou obsluhu i výběr občerstvení.

Foto: Brána Jihlavy