Židovské památky ve Velkém Meziříčí

Vydejte se zpět do minulosti při procházce po židovské čtvrti ve Velkém Meziříčí. Poznáte synagogu, obytné domy i židovský hřbitov. Svůj výlet můžete zakončit stylově v oblíbené rybí restauraci Jelínkova vila.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 2 km
Časová náročnost: 0,5 h

Procházkou po židovské čtvrti

Váš výlet začněte v Turistickém informačním centru na radnici, kde si půjčte klíče od židovského hřbitova.

Židovské město začínalo od křižovatky ulic Vrchovecká a Novosady, po této ulici budete směřovat k budovám synagog. V ulici je možné pozorovat domy typické pro židovskou čtvrť. Kvůli omezenému počtu domů ve čtvrti bylo pod jedním popisným číslem vystaveno několik domů za sebou nebo dva sousedící domy měly společný vchod. Mezi starou a novou synagogou stojí dům kantora, v zadním traktu bývala škola a malá synagoga. Z ní se však dochovaly pouze obvodové zdi. Vedlejší dům byl domem šámese, synagogálního sluhy, nacházela se zde i rituální lázeň (mikve). 

Přes most v ulici Hřbitovní přejděte přes řeku Oslavu, po pravé straně minete hřbitov a odbočíte doleva na ulici Bezděkov. Židovský hřbitov byl funkční od poloviny 17. století až do 2. světové války a je na něm umístěno 1 306 náhrobních kamenů.

Nyní odbočte do ulice Poříčí, ze které se vám naskytne nejfotogeničtější pohled na synagogu nad řekou.

Ve Velkém Meziříčí nelze vynechat občerstvení ve stylové restauraci Jelínkova vila, která nabízí pestré a zajímavé menu z ryb pocházejících výhradně z vlastních sádek. Osvěžit se můžete místním řemeslným pivem Harrach nesoucím jméno místního šlechtického rodu.

Foto: Brána Jihlavy