Cestou literárních tvůrců

Vydejte se po stopách literárních tvůrců Vysočiny. Okružní cyklistický výlet vede přes Velké Meziříčí, Netín, Stráneckou Zhoř, Tasov a Petráveč. Na konci dne budete mít v nohách 55 kilometrů a v hlavě spoustu nových informací o historii literatury regionu.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 56 km
Časová náročnost: 4 h

Po stopách spisovatelů Vysočiny

Výlet začíná na náměstí ve Velkém Meziříčí. První zastávka vás čeká nedaleko zámku, konkrétně u domu Františky Stránecké (1839–1888), moravské spisovatelky a sběratelky lidového umění. Část života tu prožil také JUDr. František Maria Harrach (1870–1937), hrabě, sběratel a autor cestopisů, veršů a divadelních her. 

„Vaše“ červená turistická značka odsud míří až k vyhlídce Tři kříže. Při hezkém počasí tu budete mít celé okolí jako na dlani. Po „červené“ pak projedete i obce Lavičky a Závist do Netína, kde si prohlédněte hrobku rodu Lobkowiczů. V ní je mimochodem pohřben i hrabě Harrach. 

V Netíně se pustíte „červené“ a přesedláte na cyklistickou trasu (CT) č. 103, která vás zavede do obce Blízkov. Odtud se budete držet CT č. 5234, a to až do obce Stránecká Zhoř. V místním zámku v mládí pobývala spisovatelka Františka Stránecká. Podle názvu obce si dokonce zvolila svůj pseudonym. 

Další cesta pokračuje do obce Uhřínov, kde část svého života prožil Jan Zahradníček (1905–1960), básník, novinář, překladatel a spisovatel. Jeho hrob najdete na místním hřbitově. Krátkou dobu zde bydlel i Jan Dokulil (1910–1974), kněz, básník a zároveň švagr Jana Zahradníčka.

V Uhřínově se napojte na Naučnou stezku Balinského a Nesměřského údolí, kde se zastavte u stanoviště č. 3 s názvem Básníci naší krajiny. U Oslavic stezku na chvíli opustíte, abyste se na ni u Osové vrátili – tentokrát na její nesměřskou část. V těchto místech čerpal z přírody a setkání s osobitými lidmi inspiraci pro své povídky a básně spisovatel a umělecký knihař Stanislav Vodička (1910–1982). V Tasově měl svou dílnu, kde vázal knihy Jakuba Demla. 

Jakub Deml (1878–1961) z Tasova byl český kněz, básník a spisovatel. V jeho rodišti můžete navštívit Literární památník Vysočiny, kde je první část expozice věnována jeho životu a dílu. V Tasově doporučujeme zajít také do restaurace Farma Tasov, která nabízí vynikající gastronomický zážitek. Z Tasova se pak vraťte po žluté turistické stezce do Velkého Meziříčí.

Foto: Brána Jihlavy