Po stopách koní okolím Velkého Meziříčí

Tento cyklistický výlet vás provede po několika koňských stanicích v okolí Velkého Meziříčí. Doplnit energii pak můžete na Farmě Tasov, kde vaří z bio produktů pocházejících přímo z farmy.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 57 km
Časová náročnost: 4 h

Koně a kola

Výlet vás nejprve zavede do krásné přírody Nesměřského údolí. Projedete kolem Nesměřské hájovny a odsud po cyklotrase (CT) č. 5109 přes obec Rohy do Hodova. Cestou budete míjet typickou třebíčskou krajinou plnou balvanitých ostrůvků s křovinami. Minete přírodní park Třebíčsko a několik rybníčků (mezi nimi i Podstránský rybník, na jehož břehu roste 10 památných dubů) až dorazíte Náramče. 

Zde navštivte koňskou stanici pana Karla Hedvábného zaměřenou na agroturistiku, chov chladnokrevných koní a těžbu dřeva. 

Nyní se budete držet CT č. 5106 a č. 5206. U Opatského mlýna najdete jezdecký klub Opatský mlýn se zaměřením na agroturistiku a parkurové skákání. Od něj se držte CT 5208 až do Vanče. Odtud pak pojedete do Tasova po CT č. 5109. 

V Tasově vás může zaujmout Literární památník Vysočiny s expozicemi věnovanými významným spisovatelům regionu. Ale protože tento výlet patří koním, nasměrujeme vás na poslední zastávku trasy, do koňské stanice Zdeňka Tobiáše orientované na pobyt v přírodě. V Tasově doporučujeme zastavit se také v restauraci na Farmě Tasov, kde si dáte vynikající oběd připravený z produktů přímo z farmy. 

Zpět do Velkého Meziříčí se dostanete přes Jabloňov, Rudu a Březejc po CT č. 5242. 

Foto: Brána Jihlavy