Naučná stezka Poznáváme Bory

Hledáte kratší výlet vhodný pro pohodáře či rodiny s dětmi? Prozkoumejte obec Bory. Čeká tu na vás naučná stezka vedoucí přes geoparčík s dřevěnými sochami zvířátek.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje

Procházkou za poznáním

V krajině kolem Borů je pro vás připravena 6km vycházka s celkem 22 zajímavými zastaveními. Většinu trasy zvládnete projít i s dětským kočárkem. 

Vzhledem k tomu, že Bory sousedí se světoznámou mineralogickou lokalitou, nachází se zde zastávka věnována geologii. Konkrétně jde o malý geopark vyzdobený dřevěnými sochami zvířátek. Mimochodem lokalita je bohatá například na záhnědy (jde o odrůdu křemene), turmalíny či růženíny. 

Trasa je vedena také po ekologických zařízeních obce. Díky tomu zjistíte více o čistírně odpadních vod, obecní kompostárně, vodojemu a protipovodňovém opatření. 

Naučná stezka vám představí i místní památné stavby a cenné přírodní lokality. Na své si přijdou i milovníci geocachingu.

TIP: Pokud máte v plánu dorazit během léta nebo časného podzimu, vezměte si s sebou plavky a košík na houby. V okolí totiž najdete několik vodních ploch vhodných ke koupání, a kromě toho lesy bohaté na různé druhy hub.

Foto: Brána Jihlavy