Okolo Velkého Meziříčí

Krajina kolem Velkého Meziříčí vybízí k objevování v sedle kola. Vezměte sem své bicykly i vy a prozkoumejte vesničky v severovýchodním okolí města. Na konci výletu vás čeká odměna v podobě výhledu z rozhledny Fajtův kopec.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 37 km
Časová náročnost: 3 h

Za nejoblíbenější rozhlednou republiky

Stejně jako jinde na Vysočině i zde je krajina kopcovitá. S dlouhými táhlými rovinkami se často nesetkáte. Za námahu v podobě šlapání do kopce však získáte několik příjemných sjezdů, které si určitě užijete.

Co se poznávání týče, můžete se těšit na projížďku přírodní památkou Balinské údolí, které sleduje klikatící se říčku Balinku. V těchto místech se můžete zastavit a přečíst si zajímavosti o místní fauně i floře na některé z tabulí naučné stezky.

Přes několik vesniček, polí a luk se dostanete až do obce Netín. Pokud máte více času, navštivte zde křížovou cestu nebo hrobku rodu Lobkowiczů. 

Další zajímavou zastávkou je volně přístupná zřícenina hradu Mostiště. Podle pověstí je tu hluboko v zemi zakopán poklad, který hlídá černý kohout. Velkou stavbu ale nečekejte, dochovaly se pouze zbytky ohradní obranné zdi.

Zlatým hřebem vaší půldenní výpravy bude 36 m vysoká rozhledna na Fajtově kopci. Tato rozhledna ve tvaru šroubovice DNA má na kontě hned dvě ocenění: v roce 2015 získala titul Rozhledna roku a v roce 2017 se stala Nejoblíbenější rozhlednou ČR. U paty věže se můžete zasmát u dvou vynálezů slavného génia Járy Cimrmana – lyžosáňek a dvojitých hrábí.

Foto: Brána Jihlavy