Zámecký okruh Křižanovsko

Projeďte si pohodový cyklistický okruh z Křižanova přes Pikárec a Mitrov až na Svatou horu. Připravili jsme pro vás podrobnou mapu trasy.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 37 km
Časová náročnost: 3 h

Na kole na Svatou horu

Vysočina je protkaná zajímavými cyklistickými trasami. Jednou z nich je i ta v okolí Křižanova. Kromě luk, polí a vesniček projedete také několika místy se zajímavou historií.

Jednou z nich je Svatá hora, přírodní poutní místo a zároveň vrchol dominující hřebenu mezi Křižanovem a Osovou Bítýškou. Podle pověsti se zde zdržovala sv. Zdislava z Lemberka, která zde – už jako osmiletá – chtěla vést poustevnický život. 

V Heřmanově vyrazte prozkoumat stejnojmennou přírodní památku, která leží asi 500 m od obce. Jde o mineralogické naleziště známé tzv. Heřmanovskými koulemi. Mají průměr až 9 cm. Jádro tvoří pecka zelenohnědé slídy, obal tvoří světle šedý vláknitý anthofylit.

Další zastavení nabízí městys Křižanov. Najdete tu původní hrad Pernštejnů přestavěný do podoby renesančního zámku, anglický park, kapli sv. Barbory nebo farní kostel sv. Václava.

Za zmínku stojí také Mitrov se zámkem, ve kterém sídlí domov důchodců. Volně přístupný je krásný zámecký park. 

TIP: Pokud byste si přáli svou trasu rozšířit, udělejte si odbočku na křižovatce pod Heřmanovem a vydejte se prozkoumat zámek Osová.

Foto: Brána Jihlavy