Muzeum nové generace Zámek Žďár nad Sázavou

Velký komplex zámku a kláštera ve Žďáru nad Sázavou má nezaměnitelný Santiniho otisk. V dnešní podobě tu lze najít historii skloubenou s moderním pojetím expozice.

Kontakt

49.581699, 15.936068Mapa

Původní cisterciácký klášter byl založený v roce 1252 znojemským purkrabím. Na konci 17. století ho postihl velký požár a hned poté byl v 18. století přizván architekt Jan Blažej Santini-Aichl a další umělci. Kvůli dalšímu požáru pak místní opat poprosil Josefa II. o zrušení kláštera, takže od té doby už mluvíme o zámku. V jádru je bývalá opatská budova a část konventu gotická, hospodářské budovy prvního nádvoří jsou barokní. Posledními šlechtickými majiteli byla chlumecká linie hrabat Kinských.

Areál kláštera a zámku nabízí multimediální a kreativní muzeum, které pomocí příběhu ukáže atmosféru historie, života, tvořivosti i krásné přírody Žďárských vrchů. Díky audioprůvodci si každý projde expozici sám podle svých potřeb.

Prohlídkové okruhy

  • Muzeum nové generace – zážitková expozice s interaktivními prvky
  • Po stopách Santiniho – komentovaná prohlídka s průvodcem po zámku
  • Galerie Kinských – výstava mapující historii rodu Kinských, současných majitelů zámku, v obrazech a dobových fotografiích

Přístup do Muzea nové generace je bezbariérový. Ve dvoupodlažním objektu muzea je k dispozici bezbariérový výtah a toalety pro hendikepované návštěvníky.