Houslistka z Osvětimi

Alma Rosé-Příhodová

3.11.1906 Vídeň- duben 1944 Osvětim

houslová virtuoska

Kontakt

58752 Jihlava
region Jihlava
49.405575, 15.590085Mapa

Alma se narodila do slavné hudební rodiny. Otec Arnold Rosé (Rosenblum) byl vynikajícím koncertním houslistou, který založil proslulý Rosé kvartet, padesát let vedl Vídeňské filharmoniky a orchestr Dvorní opery ve Vídni. Matka Almy byla sestra jednoho z nejslavnějších rakouských skladatelů Gustava Mahlera. Po své tetě dostala také jméno Alma.

Do tajů hudby a hry na housle ji tatínek zasvěcoval od malička. Ve dvaceti letech úspěšně debutovala s Bachovým dvojkoncertem v D-moll. Počátkem třicátých let opakovaně koncertovala také v Jihlavě. Později si založila své vlastní ženské těleso Wiener Walzermädeln a s velkým ohlasem s  ním koncertovala po celé Evropě. V roce 1930 se vdala za českého houslového virtuosa Vášu Příhodu. Manželé uskutečnili několik společných koncertních šňůr, ze kterých se vraceli do svého domova v Praze nebo ve Skutči, odkud Příhoda pocházel a kde vlastnil vilu. V roce 1935 se ale rozvedli a Alma se vrátila k rodičům do Vídně. Po anšlusu Rakouska v roce 1938 prchá celá rodina do Anglie.

V Londýně žili ve finančně velmi omezených poměrech. Alma se rozhodla dostát svým koncertním závazkům, a odjela do Holandska, kde ji před gestapem nezachránil ani účelový sňatek s holandským inženýrem. Byla uzatčena a deportována do koncentračního tábora, nejdříve do Drancy, později do Osvětimi, kde ji poznala tamní bachařka Mandelová a rozhodla, že Alma povede místní vězeňský orchestr. Díky přísnosti nové a důslednosti nové dirigentky se orchestr rychle vypracoval na vysokou úroveň. Vystupoval před vedením koncentračního tábora, hrál i do pochodu vězenkyním před nástupem do práce.

Jak její spoluhráčky později vzpomínaly, přežily útrapy koncentračního tábora právě jenom díky ní: „Alma dobře věděla, že pokud se jí nepodaří vytvořit přijatelnou kapelu, jdeme všichni do plynu.“ ,  vzpomíná bývalá členka orchestru, cellistka Anita Lasker-Wallfisch

Bohužel Alma Rosé stejné štěstí jako její kolegyně neměla, v dubnu 1944 náhle onemocněla, dostala vysoké horečky a za pár dní zemřela. 

S tragickým příběhem nadané houslistky se můžete také seznámit prostřednictvím pořadu Piš mi. Tvoje Alma, zpracovaný podle literární předlohy jihlavského historika Zdeňka Geista, nebo si můžete přečíst knihu Houslistka z Osvětimi od Ellie Midwood.

 

Nebyla nalezena žádna položka.