Národní přírodní rezervace Ransko

Podmáčené olšiny, květnaté bučiny, vlhké smrčiny a borovicové lesy. To všechno nabízí národní přírodní rezervace Ransko na Havlíčkobrodsku.

Kontakt

Regionální pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy
Brněnská 39
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Havlíčkův Brod
49.671387, 15.810818Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Nedaleko Ždírce nad Doubravou v okrese Havlíčkův Brod vyhlásili už v padesátých letech 20. století národní přírodní rezervaci Ransko.

Rozsáhlý lesní komplex Ranského masivu má rozlohou skoro sedm set hektarů a přezdívá se mu Ranský Babylon. Jsou to obnažené segmenty skal, na kterých se často dodnes udržely zbytky hadcových borů a na Ransku endemického chrastavce hadcového. Typickou dřevinou je buk, jedle, na podmáčené půdě roste převážně smrk, na zamokřených místech jsou výjimečně zachovány porosty olše lepkavé a jasanu ztepilého.

Na jaře tu vykvétají mnohahektarové koberce bledule jarní, dále tu roste řeřišnice trojlistá, lilie zlatohlávek, lýkovec jedovatý, čarovník alpský, růže převislá nebo česnek medvědí.

Vlhčí místa jsou biotopem čolka horského, skokana hnědého, ropuchy obecné a rosničky zelené. Často lze zahlédnout ještěrku živorodou nebo slepýše křehkého. Hnízdí zde jestřáb lesní, sýc rousný, sluka lesní, datel černý, ořešník kropenatý, krkavec velký, občas také čáp černý. Černobílý kožíšek patří v zimě lasici hranostaj a objevit se tu dají i nory jezevce lesního.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina