Zámek Světlá nad Sázavou

Historicky velmi ceněný zámecký komplex budov má v současné době velkou šíři využití. Návštěvníci tu najdou nejen zajímavé prohlídkové okruhy, ale také krásné a důstojné prostředí pro svoji svatbu nebo empírově laděné apartmány určené k ubytování hostů

Kontakt

Zámecká 1
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
27209601
49.667374, 15.407531Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Stručná historie zámku Světlá:

Původní gotická tvrz s příkopy stála ve Světlé nad Sázavou už ve 14. století. Nejvýznamnějším rodem byli Trčkové z Lípy, kteří ji nechali přestavět na lovecký zámek v renesančním stylu. Verniérové z Rougemontu a později i Černínové přebudovali zámek na barokní. Zámek získal empírový sloh díky Františkovi Josefu Zichymu. Další architektonicky skvostné neorenezanční prvky vznikly zásluhou rodu Kolowratů Krakovských a svobodných pánů Salm-Reifferscheidt-Raitz.

Na počátku 20. století na zámku sídlila Pozemková banka. Za války sloužil zámek německé posádce. V poválečném období zde byla zřízena střední zemědělská škola. Od roku 2007, díky Vlastivědnému spolku Světelska, vzniklo na zámku Muzeum Světelska.

Prohlídkové okruhy

  • Expozice tzv. 1.republiky ukazuje, jak se žilo na zámku. Veškeré zařízení, které bylo součástí  denního života, je nainstalováno tak, jako by poslední obyvatelé opustili zámek nedávno. Vstoupíte do společenského sálu, pracovny, ale i ložnice a dětského pokojíčku s autentickými předměty.

    Velká část prohlídky je věnována významné rodině Morawetzů, kteří zde žili v první polovině 20.století, a protože byli Židé, uprchli před Hitlerem těsně před okupací do Kanady. Jejich rod však dále žije, zámek je s nimi v kontaktu  a další  podrobnosti se dozvíte při Vaší návštěvě.

  • Expozice historického evropského skla se nachází v autentickém prostředí barokního křídla zámku a představuje návštěvníkům vzácný soubor skleněných předmětů pocházejících ze  sbírky Uměleckoprůmyslového muzea Praha (UPM).
    Základní kolekce čítá téměř 1100 předmětů vyrobených v období od baroka do počátku 20.století. Jedná se o unikátní soubor evropského skla, který nikdy nebyl vystaven v takovém rozsahu a kvalitě. Expozice je obohacena i sklářskými výtvory francouzské, německé a  italské produkce a hlavně mnoha zajímavými díly českých a světelských sklářů. V expozici se nachází nejen luxusní dekorativní předměty, ale také skleněné předměty „pro všední i slavnostní den" jako jsou historické kojenecké lahve, mucholapky či flakony pro luxusní parfémy. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně cenné a krásné exponáty, které jsou důkazem mistrovského umění sklářů napříč časem.
  • Expozice historických hodinbarokních obrazů a soch je umístěna v kompletně opravených zámeckých prostorách renesančního a části empírového křídla zámku. Představuje unikátní soubor historických hodin od raného baroka do 19.st. ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea Praha, barokní obrazy a polychromované sochy z Muzea Vysočiny Třebíč.

    Vyjímečný skvost této  prohlídky je Rytířský sál, který zaujme bohatě zdobeným štukovým stropem z počátku 19.století, kdy byl majitelem zámku hrabě František Josef Zichy. Dnes se zde konají slavnostní společenské akce, koncerty a svatební obřady.

  • Muzeum Světelska na zámku sídlí od roku 2007 a vytvořil jej Světelský vlastivědný spolek.                                                        Foto: archiv zámku Světlá nad Sázavou, archiv Vysočina Tourism

Vybavení

  • Bezbariérový přístup

Otevírací doba:

Otevírací doba duben a květen 2023: sobota a neděle od 10 do 17 hodin

Otevírací doba červen 2023: pátek, sobota a neděle od 10 do 17 hodin

Otevírací doba červenec a srpen 2023: úterý až neděle od 10 do 17 hodin

 

Videogalerie