Moravské Budějovice

Město Moravské Budějovice na Třebíčsku leží na potoce Rokytka a má strategickou polohu mezi Jihlavou a Znojmem.

Kontakt

Turistické informační centrum
náměstí Míru 25
67602 Moravské Budějovice 2
region Třebíč
49.052090, 15.808644Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První písemná zpráva o existenci osídlení Moravských Budějovic je datována 10. dubna 1231. Tehdejší trhová osada byla povýšena na město pravděpodobně za krále Přemysla Otakara II. v druhé polovině 13. století. Roku 1522 koupili město Valdštejnové a za jejich panování se město rychle rozvíjelo. Dalšími majiteli byli pánové ze Schaumburka, kteří vystavěli budějovický zámek. Poté přišli Wallisové, kteří zde pobývali až do roku 1848. V roce 1945 bylo panství vyvlastněno a o rok později přešla pod město budova zámku s nádvořím a hospodářskými budovami pro zřízení muzea.

Pánové ze Schaumburku v druhé polovině 17. století nechali vystavět barokní zámek na náměstí. Bohužel díky tomu museli zbourat čtyři renesanční měšťanské domy. Součástí zámku se pak stala i radnice. Po celou dobu si areál držel klasicistní styl. Od roku 1947 bylo v jeho prostorách umístěno Krajinské muzeum, roku 1969 začleněno do Západomoravského muzea v Třebíči, což je dnešní Muzeum Vysočiny Třebíč. Část muzejních sbírek se nachází v prostorách vzniklých na místě dvanácti masných krámů.

V Moravských Budějovicích se dnes z původního židovského osídlení dochoval pouze židovský hřbitov. V něm je zachovalá prostorná obřadní síňdomkem hrobníka, který je stále obýván. Namísto synagogy stojí dnes budova s kancelářemi.

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Moravské Budějovice, archiv MKS Třebíč, Vladimír Kunc

Videogalerie