Hasičské muzeum Přibyslav

Místo, kde se spojuje renesanční architektura a hasiči. Přibyslavský zámek má co nabídnout ohledně architektury i hasičské techniky.

Kontakt

Centrum hasičského hnutí
Husova 300
58222 Přibyslav
region Havlíčkův Brod
49.574650, 15.741196Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Původní gotický hrad stál v Přibyslavi už v první polovině 13. století. Tehdy se tu dolovalo stříbro. V 16. století tu však nechal vybudovat renesanční zámek Zachariáš z Hradce, který se zasadil o přestavbu Telče. Kvůli dvěma požárům a následným přestavbám má zámek klasicistní úpravu. Na jižním nádvoří se nachází arkádový ochoz s toskánskými sloupy. Západní fasáda je zase pokryta sgrafity. Návštěvníci tam uvidí také regionální expozici o archeologii, repliku husitských zbraní nebo takzvanou Žižkovu síň.

V parku přibyslavského zámku stojí jezdecká socha Jana Žižky od Bohumila Kafky. Sochař navrhl v roce 1931 sochu pro Žižkův pomník v Praze na Vítkově. Tato přibyslavská vznikla jako menší zkušební odlitek v roce 1935, její výška je 290 centimetrů. Socha na Vítkově je vysoká devět metrů.

Na zámku se v patnácti sálech nachází stálá výstava požární ochrany, která byla otevřená v roce 1983. Zahrnuje historickou i současnou požární techniku. Součástí je i síň mezinárodní spolupráce zemí CTIF s hasičskými stejnokroji z různých zemí světa.

Otevírací doba:

duben – říjen: mimo pondělí: 8:00 – 15:00

listopad – březen: na objednávku

Videogalerie