Do Haškova hostince v Lipnici

V Lipnici nad Sázavou v podhradí navštivte Hostinec U České koruny, který provozují potomci spisovatele Richard a Martin Haškovi.

Kontakt

Lipnice nad Sázavou 55
58232 Lipnice nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.612633, 15.413552Mapa
Volné pokoje
  • 1.Hrad Lipnice
  • 2.Ústa pravdy
  • 3.Bretschneiderovo ucho
  • 4.Zlatý voči
  • 5.Monument Hlava XXII.
Délka trasy: 4,6 km
Výchozí místo: Hrad Lipnice nad Sázavou
Cílové místo: Monument Hlava XXII.

Ochutnáte klasickou českou kuchyni ve stylové restauraci s kachlovými kamny, pianem a řadou rekvizit z doby působení Jaroslava Haška, jenž tu před sto lety psal své nejznámější dílo o vojáku Švejkovi. Dobroty jako třeba telecí líčka, konfitovaná husí stehýnka, škvarky, domácí paštiky, jsou připraveny výhradně z regionálních surovin. Hovězí a vepřové maso i ryby pocházejí z nejbližších domácích chovů a sádek. Navíc se tu můžete i ubytovat a užít si delší pobyt s výlety do okolí.

Začněte návštěvou jednoho z nejmohutnějších hradů, Lipnicí, přezdívanému též Kamenný strážce Posázaví. Provázel jím svého času dokonce i Jaroslav Hašek. Nyní je cílem mnoha turistů a také českých i zahraničních filmařů. Ohromí vás svou monumentální středověkou architekturou a nádhernými vyhlídkami do kraje. Obdivovat můžete archeologickou expozici, gotickou kapli i rozsáhlá sklepení.

Z hradu se vypravte na výlet kolem lipnických lomů, v nichž sochař vytvořil obdivuhodné dílo – Národní památník odposlechu odkazující ke šmírování za minulého režimu. Tvoří jej obrovské žulové reliéfy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči, v jejichž kulisách vznikala pohádka Princezna zakletá v čase. Spojuje je barevně značená stezka, která vás závěrem zavede i k poslednímu dílu sochaře, tři metry vysoké osmnáctitunové Hlavě XII, která nese podobu Jaroslava Haška. Při toulání se kolem zatopených lipnických lomů můžete okusit i ojedinělý zážitek a dopřát si pobyt v plovoucí sauně, kterou najdete v jednom z nich.

Dalším tipem na výlet v okolí Lipnice je naučná stezka Jana Zrzavého, malíře a grafika, rodáka z nedaleké Okrouhlice. Právě tam začíná a povede vás přes Vadín, Krásnou Horu, Lipnici, Babice a Olešnici zpátky do Okrouhlice.

Foto: Tomáš Kopečný