Šlakhamr Hamry nad Sázavou

Umíte si představit, jak žil a pracoval středověký železář? Přijeďte se podívat do bývalého vodního mlýna, který se nachází v malebném údolí řeky Sázavy, a prohlédněte si expozici zaměřenou na železářskou a kovářskou tradici na Žďársku. 

Kontakt

Technické muzeum v Brně
Hamry nad Sázavou 322
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.566174, 15.878397Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Po stopách výroby železa

Ve mlýně zjistíte, jak žili středověcí železáři, jaké tvořili výrobky, co jim při práci pomáhalo a kde získávali základní suroviny ke své práci – tedy dřevo, dřevěné uhlí a železo. Uvidíte chod vodního kola i dalších zařízení a dozvíte se spoustu technických i historických zajímavostí. A také něco ze života posledních obyvatel stavení. Kromě toho budete mít příležitost se seznámit s produkty hamrů.

Více o památce

Šlakhamr se nachází v romantickém údolí řeky Sázavy v obci Hamry nad Sázavou v okrese Žďár nad Sázavou. Bývalý vodní mlýn, který zanikl v 17. století, prošel v minulých třech letech nákladnou rekonstrukcí a dnes nabízí expozici, která se zaměřuje na žďárský region a železářskou tradici. O ni se v regionu zasloužil cisterciácký řád z kláštera ve Žďáru nad Sázavou. Ten ve snaze o hospodářskou soběstačnost v okolí založil desítky hamrů. Expozici zajišťuje Technické muzeum v Brně.

TIP: Na stránkách šlakhamerského muzea se můžete podívat na videa a projít si 3D prohlídku památky. Ať víte, na co se při výletování těšit. Najdete tu také kalendář se zajímavými nadcházejícími akcemi.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina