Jednopatrová budova zámečku, postavená ve 2. polovině 18. století na místě dřívějšího svobodného dvora tvoří se zahradou a hospodářským zázemím menší areál. Původně se patrně jednalo o středověkou tvrz.

Kontakt

Česko-francouzské kulturní centrum
Petrkov 13
58257 Lípa u Havlíčkova Brodu
region Havlíčkův Brod
49.602425, 15.534645Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Narodil se zde a žil Bohuslav Reynek (31. 5. 1892 - 28.9. 1971), jeden z nejvýznamnějších československých umělců 20. století, básník, grafik a překladatel z francouzštiny a němčiny.

Na podzim roku 1923 se v Grenoblu seznámil s francouzskou básnířkou Suzanne Renaudovou. Francii i její kulturu a literaturu v ten čas již dobře znal z několika předchozích pobytů a také úzkou spoluprací s nakladatelstvím Josefa Floriana ve Staré Říši. Suzanne si posléze vzal a společně, i se svými syny, žili do roku 1936 střídavě v Grenoblu a Petrkově. Zámeček byl rodině po válce vyvlastněn spolu s pozemky. Bohuslav a mladší syn Jiří se starali o chov prasat a dalšího dobytka, který na jejich dvůr JZD zavedlo.  Starší syn Daniel pracoval jako řidič u Pozemních staveb. Rodina žila v hmotné nouzi, Suzanne Renaudové nebyl přiznán ani důchod, nejnezbytnější opravy domu probíhaly vlastními silami synů. Mezi četnými překlady Bohuslava Reynka z francouzštiny nalezneme, vedle tvorby Suzanne Renaudové, mimo jiné jména Francis Jammes, J. A. Barbey d’Aurevilly, Charles Péguy, Jean Giono, Louis Pize, Jean Lebrau, Max Jacob, Georges Bernanos, Paul Valéry či Jean de La Fontaine, Victor Hugo a Paul Verlaine. 

Dnes zde sídlí Česko-francouzské kulturní centrum Petrkov.

K domu je možno dojít asi za 15 minut od vlakové zastávky Petrkov, která leží na trati Humpolec-Havlíčkův Brod. Ve všední dny přímo do obce přijíždí autobus a pro pěší turistiku je možno využít spojnice naučné stezky Bohuslava Reynka z Havlíčkova Brodu.

Foto: MiK

Otevírací doba:

Zámeček je zpřístupněn v průběhu kulturních akcí viz web.