Muzeum Hrotovicka – Řemesla

V Hrotovicích na JV hranici kraje Vysočina vyrostlo zajímavé muzeum mapující bohatou historii regionu a života v místních vesnicích. Zaměřuje se především na hospodářství a řemesla a bavit bude i malé výletníky.

Kontakt

Město Hrotovice
Náměstí 8. května 2
67555 Hrotovice
region Třebíč
49.108681, 16.057020Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Ukažte dětem, jak se kdysi žilo na vesnici

Staré hospodářské stavení uprostřed obce se ukázalo jako ideální místo pro vybudování interaktivního moderního muzea. Jeho dveře jsou otevřeny od roku 2018, kdy byla dokončena rekonstrukce. Některé z exponátů pochází ze sklepů a půd místních. Výstava tak autenticky vykresluje život obyvatel celkem 17 obcí v regionu. O osudů předků prozrazují mnohé i vystavené archeologické nálezy. 

Muzeum připomíná také malíře Františka Bohumíra Zvěřinu, fotografa Karla Chrástka, výrobce stabilních motorů Jana Dolníka a další slavné osobnosti kraje.

Muzeum Hrotovicka je zábavné, zajímavé, hravé a přizpůsobené dětem. Na některé exponáty si můžete sáhnout a spoustu věcí sami vyzkoušet. Děti si pohrají v dětském koutku a během návštěvy zkusí splnit mnoho zábavných úkolů, vyplnit tajenku a uhodnout zapeklité hádanky.

Výlet za historií, přírodou a klidem

Hrotovice vznikly už ve středověku, a tak nabízí zajímavou výpravu do minulosti. Prohlédnout si můžete například kostel sv. Vavřince a zámek přestavěný do barokního stylu. O kraji zjistíte více také v okolí – třeba na naučné stezce Hrotovicko se dozvíte spoustu informací o místní fauně a flóře i o zaniklé středověké vesnici Mstěnice. Milovníkům procházek na čerstvém vzduchu doporučujeme i trasu k Novým rybníkům. 

Foto: Muzeum Hrotovicka

Otevírací doba:

Úterý – neděle: 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00