Statek u Pipků – Dýňový svět

Hledáte tip na veselý podzimní výlet? Naplánujte si návštěvu Statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny, kde se každoročně pořádá oblíbená výstava dýní. Dýně si můžete nejen prohlédnout, ale také zakoupit nebo vydlabat. Děti nadchne slámohrad a hospodářské zvířectvo.

Kontakt

Josef Pipek
Nová Ves u Leštiny 5
58282 Golčův Jeníkov
region Havlíčkův Brod
45904472
49.786232, 15.404182Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Dlabání dýní a zábava v slámohradu

Od poloviny září do začátku listopadu pořádají U Pipků akci Dýňový svět. Oranžovou barvu tu potkáte na každém kroku. K vidění jsou kulaté, oválné, placaté, zelené, bílé, žluté, žíhané, hladké i legračně „bradavičnaté“ dýně a tykve. Dýně leží v „postýlkách“ ze slámy pod střechou statku, nebo tvoří majestátní pyramidy venku na dvoře.

V zahradách se děti vydovádí na přírodním hřišti s dřevěnými a slaměnými atrakcemi jako slámohrad nebo slámobazén. Připravené je i dřevěné bludiště a zóna pro hraní, kde mají hlavní roli – jak jinak než – dýně. Děti si pod dohledem mohou také vylézt na kombajn.

Dýni si tu lze i vydlabat podle své fantazie – třeba do podoby halloweenského strašáka. K zakoupení jsou semena dýní, spousty neobvyklých dekorativních tykví a lahodné dýně vhodné na vaření. Pozor, platit lze pouze hotově. 

Seznamte se se zvířátky

Na statku U Pipků bydlí mnoho roztomilých zvířátek typických pro český venkov. Uvidíte ovečky, slepice, zakrslé kozičky, ochočeného kozlíčka, koně, poníka, malé prasátko a králíky. Prohlédnout si je můžete opravdu zblízka a většinu z nich si pohladíte.  

TIP: Pozor, datum zahájení akce se liší rok od roku podle toho, jak dobrá byla uplynulá sezóna. Někdy dýně dozrávají až ke konci září, jindy jsou ke sklizni vhodné už v polovině měsíce. Za vstup do dvora a zahrady statku se neplatí. Vstup se psem je povolený, svého čtyřnohého kamaráda ale mějte raději na vodítku.  

Foto: Aleš Motejl, Nikola Krupičková