Michalův statek

Selské muzeum, které na statku sídlí, nám připomíná, jak důležité je ctít naše předky.

Kontakt

Pohleď 16
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
44454597
49.658951, 15.452883Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Národní kulturní památka přibližuje život selského lidu na haberském panství za neuvěřitelně dlouhé období, a to od konce třicetileté války až do zrušení poddanství v roce 1848.

Kromě zajímavého výkladu našich dějin muzeum uchovává tradiční venkovský život, který byl úzce spjatý se zemědělstvím. Můžete žasnout nad původním vybavením domu, stromy v sadu nebo nad původními českými plemeny hospodářských zvířat.

Pokud se do Pohledi vydáte, budete už jen kousek od turisticky velmi oblíbeného města Světlá nad Sázavou. Z expozic místního zámku je dozajista ta nejpůsobivější o skle. Jak jinak ve městě, jehož symbolem je právě sklo.

Expozice historického evropského skla se nachází v autentickém prostředí barokního křídla zámku a představuje návštěvníkům vzácný soubor skleněných předmětů pocházejících ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea Praha. Základní kolekce čítá téměř 1100 předmětů vyrobených v období od baroka do počátku 20. století. Jedná se o unikátní soubor evropského skla, který nikdy nebyl vystaven v takovém rozsahu a kvalitě. Přilehlý zámecký park plný cestiček, lávek a romantických zákoutí znevšedňuje i kaskáda rybníků s Čertovým mostem a kamenným pomníkem zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka a básníka a nadšeného skauta Jiřího Wolkera.

Foto: Martin Dolinský

Videogalerie