Naučná stezka Sobíňov

Okružní trasa označená zelenou barvou má celkem 11 zastavení s informačními tabulemi, které informují o přírodě v obci i v jejím okolí a o historii.

Kontakt

Městské informační centrum
Brodská 120
58263 Ždírec nad Doubravou
region Havlíčkův Brod
49.698948, 15.768977Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 6,5 km
Časová náročnost: 3 h
Povrch/terén: pěší a cyklisti (horské kolo)
Období: léto
Počet zastavení: 11
Zaměření: příroda, historie obce

Naučná stezka začíná a končí u obecního úřadu Sobíňov. Tato obec leží v náhorní rovině nad řekou Doubravou v nadmořské výšce 550 metrů mezi CHKO Železné hory a CHKO Žďárské vrchy. Záznam o osídlení tohoto prostoru pochází z roku 1144 a váže se k Liběcké obchodní stezce, která tudy vedla z Čech na Moravu.

Naučná stezka prochází úvozem, který je pozůstatkem po této cestě, střídavě polní a lesní cestou, a končí u tvrziště Soběnov – tvrz byla vystavěna k ochraně výše zmíněné obchodní stezky.
Informační cedule seznámí i se zdejším dolováním železné rudy a stříbra. V části obce nazvané Huť stály dýmací pece na tavení železa. Krajinu kolem Sobíňova dříve zdobila kaskáda rybníků, po jedné z hrází trasa naučné stezky povede. Začátek trasy potěší především obdivovatele přírodních zajímavostí, neboť vystoupají polní cestou k vrchu Březinka, kde se jim naskytne velmi krásný výhled na vrcholy Ranského masivu a Žďárských vrchů, dále poznají i Přírodní rezervaci Niva Doubravy.
Správce stezky: Obec Sobíňov

Foto: archiv Vysočina Tourism