Po třebíčských památkách se zastávkou na grilování

Projděte třebíčské památky a zastavte se na grilované dobroty.

Kontakt

Komenského nám. 138/10
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.214848, 15.876608Mapa
Volné pokoje
  • 1.Bazilika sv. Prokopa
  • 2.Židovská čtvrť
  • 3.Židovský hřbitov
  • 4.Kostel sv. Martina
  • 5.Větrný mlýn
  • 6.Bazilika sv. Prokopa
Délka trasy: 5,9 km
Časová náročnost: 1,46 h
Výchozí místo: Bazilika sv. Prokopa
Cílové místo: Bazilika sv. Prokopa

Adam’s Bar & Bistro nabízí grilované speciality, které oceníte chutí, zrakem i čichem. Ucítíte jemné kouřové aroma, které jim dodává argentinské a uruguayské dřevěném uhlí, jež patří k nejkvalitnějším. Vše, co dostanete na talíř, je vyrobeno z kvalitních domácích surovin od místních dodavatelů. A tak to má být. Nechybí tu ani poctivé pivo, výborná káva, kvalitní víno a italské prosecco, a co víc, jedinečné koktejly namíchané přesně podle vaší chuti.

Právě tady můžete odstartovat nebo zakončit svůj výlet po UNESCO a dalších památkách v Třebíči. Začněte bazilikou sv. Prokopa, majestátní románsko-gotickou stavbou, jež patří ke klenotům evropského stavitelství. Její nejcennější částí je románská krypta, jejíž klenbu podpírá 50 sloupů.

Pokračujte do vedlejší třebíčské židovské čtvrti se hřbitovem, která je též pod ochranou UNESCO. Je jednou z mála dochovaných židovských čtvrtí mimo území Izraele.  Projděte její malebné uličky s asi stovkou dochovaných domů, kupeckými krámky, radnicí, chudobincem, špitálem a školou a dvěma synagogami.

Přejděte řeku přes Podklášterský most a vydejte se na vyhlídkovou věž kostela sv. Martina na Martinském náměstí. Je vysoká 75 metrů a z ochozu ve výšce 35 metrů přehlédnete celé město.

Svůj výlet Třebíčí zakončete na Kanciborku u větrného mlýna. Je technickou památkou, a to unikátní. Proč? To se dozvíte při jeho návštěvě. Uvnitř najdete expozice věnované koželužství či životu ve mlýně.

 Foto: Chris Borg a Pavel Rybníček