Okolo Žďáru za přírodou, historií i zábavou

Prozkoumejte Žďár nad Sázavou a jeho bezprostřední okolí. Na tomto okruhu se pohodově projdete, užijete si krásné výhledy do krajiny, navštívíte interaktivní muzeum a děti si zadovádí na prolézačkách. Nechybí ani tip na skvělou restauraci.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 5 km
Časová náročnost: 1,5 h
Výlet vhodný pro: školáky

Den plný zábavy i poznání

Váš výlet začne u Pilské nádrže. Odtud se po cyklostezce vydejte k místní části Stržanov, kde se dostanete na vyvýšené odpočinkové místo. Tady si jistě užijete nádherný výhled na Pilskou nádrž, zámek a Zelenou horu se známým poutním kostelem architekta Santiniho. 

Pěšinou pokračujte k Musilovu rybníku. Jen kousek od něj se vaše cesta začne stáčet zpět ke Žďáru. U dalšího, Konventského rybníka se pak napojte na naučnou stezku s názvem Kolem Zelené hory. Stezka vás dovede k zámku, v němž sídlí opravdu originální a moderně zpracované Muzeu nové generace. Jistě vás zaujme mnoho interaktivních exponátů, hra světel a stínů i několik animovaných příběhů. To vše vás vtáhne do historie Ždáru a jeho širokého okolí. Kromě toho se tu můžete občerstvit v kavárně nebo si koupit suvenýr z výletu. 

Ze zámku zabočte do Dvorské ulice a přejděte po lávce u kamenného mostu, kde podle legendy straší správce Ulrich. Odsud uvidíte svou následující zastávku – hospodářský dvůr Lyra patřící mezi Santiniho stavby. Hlavně kluci tam budou obdivovat spíše traktory než architekturu, která je zajímavá hlavně z ptačí perspektivy (rozvržení hospodářských budov totiž shora připomíná tvar hudebního nástroje). 

Kousek nad statkem zahněte doprava a po modré značce se dostanete zpět k Pilské nádrži. V jejím okolí na děti čeká spousta různých prolézaček. Občerstvit se můžete buď v bistru, nebo ve výborné restauraci Tálský mlýn hned pod hrází.

Foto: Koruna Vysočiny, Vašek Šubrt