Na kole po Českomoravské hranici – Via Czechia

Pro všechny milovníky cyklistiky jsme připravili bezmála 74 km dlouhou trasu vedoucí po hranici mezi Čechami a Moravou. Trasa klikatící se přes pole, louky, lesy a malebné vesničky vás nabije energií.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 73 km
Časová náročnost: 5 h

Po hranici spojující české a moravské země

Zdatnější cyklisté vše ujedou zhruba za 5,5 hodiny. Vzhledem k tomu, že cestou budete mít možnost se několikrát zastavit a obdivovat různé přírodní i historické zajímavosti, počítejte raději s celodenním výletem. 

Na co se těšit?

  • Jen pár kilometrů za startem na vás čeká Šlakhamr (Brdičkův mlýn) s expozicí mapující bohatou železářskou tradici regionu. Kousek od mlýna pak projedete kolem sochy mamuta od výtvarníka Michala Olšiaka.

  • V Rudolci si můžete prohlédnout zámek (v současnosti procházející rekonstrukcí) známý jako Malá Hluboká. 

  • Zastávku si udělejte i v městečku Polná. Najdete tu hrad a zámek ukrývající městské muzeum, židovský hřbitov a kostel Nanebevzetí Panny Marie s vyhlídkovou věží. 

  • Cesta vede také historickým centrem města Jihlava. Můžete si zde prohlédnout místní architekturu nebo se jen stavit na oběd. Doporučujeme například restauraci Jihlavský Parlament na Terasách. 

  • Váš cíl výletu – město Třešť – také nabízí mnoho míst k vidění. Mezi ně patří například empírová synagoga, velké sluneční hodiny nebo Muzeum modelů vojenské techniky. Příjemné osvěžení v horkých letních dnech zajistí přírodní koupaliště biotop Malvíny.

Foto: Brána Jihlavy