Josef Hoffmann - klasik moderního designu

(15. prosince 1870 Brtnice – 7. května 1956 Vídeň)

Kontakt

58832 Brtnice
region Jihlava
49.304256, 15.678841Mapa

Architekt, designer a výtvarník se narodil 15. prosince 1870 do rodiny rakouského Němce.  Rodina Hoffmanů v Brtnici byla tou dobou již váženým členem místní společnosti. Pradědeček František Hoffmann byl purkmistrem a spoluvlastnil bavlnářské manufaktury v budově bývalého kláštera, otec Josef, majitel statku a jeden z nejváženějších měšťanů, stál v čele Brtnice 36 let jako starosta. Malý Josífek navštěvoval místní židovskou školu odkud zamířil na gymnázium v Jihlavě. Po několika neúspěšných letech studia přešel na Vyšší státní průmyslovou školu do Brna a následně na Vídeňskou akademii do třídy architektury prof. von Hasenauera a Otty Wagnera. 

Vídeňská secese,1897

Společene s Gustavem Klimtem a dalšími umělci založili vídeňské sdružení Secession. V roce 1899 získal profesuru na vídeňské Umělecko-průmyslové škole, kde čtyři desetiletí učil architekturu. Do povědomí veřejnosti se vepsal realizací interiéru obchodu Apollo (1899), která odstartovala úspěšnou kariéru nejžádanějšího architekta ve Vídni. 

Svým přístupem k architektuře, interiérovému designu a užitému umění na začátku dvacátého století způsobil revoluci. Věnoval se interiérům, bytovému vybavení, nádobí, šperkům, sklu nebo keramice. Jako architekt navrhoval především rodinné domy a vily. Dodnes se podle jeho návrhu vyrábí například židle 811 od české nábytkářské značce Ton a příbory od italské značky Alessi. Od roku 2099 figuruje palác Adolfa Stocleta v Bruselu na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jeho autorem je Josef Hoffmann. 

 

Vídeňské dílny, 1903–1932

S malířem Kolomanem Moserem a průmyslníkem Fritzem Waerndorferem založili v roce 1903 proslulou dílnu zaměřenou na umělecká řemesla Wiener Werkstätte. Její výrobky, předměty užitého umění, byly určeny od kompletního zařízení domů včetně stolního náčiní, módních oděvů či šperků. Byl neuvěřitelně pracovitý, během 29 let existence dílny vytvořil několik tisíc návrhů. Zároveň spolupracoval s firmou Backhausen (bytový textil), Lobmeyr (sklo), které podle jeho návrhů vyrábí dodnes.

Na své rodiště v malém městečku Brtnici ale nezapomněl. Pravidelně se do domu svého otce, který celý zrekonstruoval a vybavil autorským interiérem, vracel. Po válce byl jeho rodině majetek místní buňkou KSČ zabaven.  Hoffman zemřel 7. května 1956 ve Vídni, do svého rodiště se jinž nikdy nevrátil.

Klasik moderního designu je pojmem pro odborníky a své následovníky do dnešních dnů. Čisté linie a geometrické formy jeho díla připomíná i přezdívka "Čtvereček Hoffmann", kterou od svých kolegů získal.

Další slavné stavby: komplex vil na Hohe Warte (1900 – 1901), avantgardní stavba sanatoria Purkersdorf u Vídně (1904), vila Skywa-Primavesi ve Vídni (1913 – 1915). V Čechách provedl stavby v Kladně, Bruntále, Vrbně pod Pradědem a v Koutech nad Desnou.

Tip: Navštivte Muzeum Josefa Hoffmana v Brtnici