Zdenek Rykr a továrna na čokoládu

26. října 1900, Chotěboř – 15. ledna 1940 PrahaMalíř, grafik, kreslíř, reklamní designér, scénograf Národního divadla a žurnalista

Kontakt

49.717991, 15.630776Mapa

 

Zdenek Rykr se narodil na konci října roku 1900 v nádražní budově v Chotěboři, kde sloužil jeho otec jako úředník severozápadní dráhy. Sudičky mu zde do vínku přisoudily celoživotní inspiraci lesklých kolejí, vlaků a železniční romantiky. Na budově nádraží dnes jeho pobyt připomíná pamětní deska.

V sedmi letech se Rykr stěhuje do Kolína, kam byl jeho otec přeložen na funkci drážního inspektora. V Kolíně vychodil Rykr obecnou školu a reálné gymnázium, kde v roce 1919 úspěšně odmaturoval. Výtvarně se začal projevovat již v osmi letech, v roce 1920 měl dokonce samostatnou výstavu v Kolíně, přesto jeho daší studijní kroky vedou na  FF UK, kde vystudoval dějiny umění a klasickou archeologii. Svůj zájem o grafiku prohlubuje pouze soukromě. 
V tvorbě Zdenka Rykra je patrný vliv mnoha směrů: expresionismu, kubismu, realismu, nebo třeba surrealismu a abstrakce. 
od roku 1921 měl v čokoládovně Orion na starost vizuální podobu čokoládových výrobků a logo – hvězdu ORION. Mlsný mořenín na žlutém obalu oblíbené tyčinky Kofila dodnes připomíná Rykrovu grafickou práci. Spolupracoval také s firmou Baťa, kolínskou rafinerií petroleje, Čedok, Škoda a Kávou Kulík.
Díky úpěšné kariéře v reklamní grafice byl ve své tvorbě svobodný, mohl hledat a experimentovat. 
Pochopení a úspěchu se však nedočkal. Aby unikl gestapu, ukončil svůj život skokem pod vlak. Bylo mu pouhých 40 let. 
 
Na Vysočině jeho sbírku obrazů najdete v Městském muzeu Chotěboř
Foto: Orion