Přírodní rezervace Stvořidla

Šest kilometrů od Světlé nad Sázavou se nachází přírodní rezervace Stvořidla. Řeku Sázavu tu nejčastěji vyhledávají právě vodáci.

Kontakt

Infocentrum
nám. Trčků z Lípy 16
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.667202, 15.404855Mapa
Volné pokoje
Období: léto

V hlubokém údolí nedaleko Světlé nad Sázavou vytvořilo koryto řeky Sázavy balvanovité řečiště. Řeka má zde prudký a vytváří četné peřeje. Stovky balvanů, které do oblých tvarů vymodelovaly dravé vody razící si cestu skalami, jsou roztroušeny nejen v řečišti, ale i po okolních stráních.

Z chráněných rostlin lze spatřit náprstník velkokvětý a oměj různobarvý, dále tu roste suchopýr úzkolistý, oměj pestrý nebo starček Fuchsův a skály jsou porostlé trávničkou obecnou nebo třezalkou rozprostřenou. V rezervaci žije například chráněný skorec vodní, rybky loví nejen ledňáček říční, ale i vydra říční, dále jsou tu některé druhy sov a dravců.

Lokálka přezdívaná Posázavský Pacifik tvoří neodmyslitelný doplněk romantiky této krajiny.

Ke vzniku Stvořidel se váže také pověst o zámožném a líném sedlákovi z Rejčkova. Ten se upsal čertu, aby za něj deset let oral pole. Když nadešel čas, sedlákova žena pokropila celé stavení svěcenou vodou. A tak čert naplnil pytel kameny, aby mu aspoň zničil pozemky. Když letěl nad řekou, zakokrhal kohout, takže mu docházel čas i síly, a proto usypávat z pytle balvany.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina, Lenka Dočkalová