Nové Město na Moravě

"Srdcem Vysočiny jsou kopce Žďárských vrchů, kde se nachází i Nové Město na Moravě. Město je chráněno jako městská památková zóna díky svému centru, které je plné památek. Nové Město na Moravě není pouze kolébkou lyžování, ale také významným kulturním centrem celého Horácka.

Kontakt

Město Nové Město na Moravě
Vratislavovo náměstí 103
59231 Nové Město na Moravě
region Žďár nad Sázavou
00294900
49.560661, 16.072718Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Historické jádro Nového Města na Moravě je charakteristické značně protáhlým, poněkud nepravidelným Vratislavovým náměstím. V samotném centru náměstí se nachází kostel sv. Kunhuty, jehož fasádu zdobí sgrafita. Další dominantou náměstí je budova zámku, který byl postaven koncem 16. století Dubskými z Třebomyslic.

Horácké muzeum v budově sídlí v budově bývalé radnice. Dnes si zde můžete prohlédnout etnografickou expozici, expozici o sklářství a železárenství na Novoměstsku. Děti i dospělé potěší školní třída z 30. let 20. st. a Vírský mlýnek, což je soubor dřevěných figurek poháněný vodním kolem. Před muzeem můžete posedět na lavičce, která byla slavnostně odhalena v r. 2019, kdy město slavilo Rok Karla Němce.

Pokud se chcete vydat mimo centrum, nabízí se hned dvě naučné stzky Lyžování na Novoměsku nebo na Tři kříže. Pro děti je tu Obrázková cesta kolem Ochoza. Pro sportovní fanoušky nabízí město Sjezdovku na Harusově kopci nebo Vysočina Arenu, kde si v létě zajezdíte na kolech a v zimě zase na běžkách. Relax si pak dopřejete v moderních Městských lázních. "

Co navštívit?

Bistra, restaurace:

Kozlovna U Dvou koček, Horní dvůr, Bistro Čtyřka, Maršovská rychta, Hotel SKI

Kavárny:

Kafíčko, Malá kavárna, P café, Cukrárna Amarena, Kavárna U tety Hany, The Black Cup, Bona café, Kafé 133, Kafíno, K Club, Cukrárna U Janovských, Sun´s caffé

Turistické atraktivity:

Horácké muzeum, Horácká galerie, Novoměstské hasičské muzeum, Muzeum lyží Slonek, naučná stezka Tři kříže, Lyžařská naučná stezka, Vysočina Arena, Cykloaréna Vysočina, Ski Harusák, Minizoo, Městské lázně, Sportovní hala s lezeckou stěnou, Obrázková cesta kolem Ochoza

Foto: Miloš Neuman

Videogalerie