Horácké muzeum – mlýnek a strašidelné podzemí

Výlet do Horáckého muzea bude bavit celou rodinu. Seznámíte se tu zejména s vývojem lidové kultury. Děti si užijí návštěvu Strašidelného podzemí a líbit se jim bude i Vírský mlýnek se sedmdesáti dřevěnými figurkami poháněnými vodním kolem.

Kontakt

Horácké muzeum
Vratislavovo náměstí 114
59231 Nové Město na Moravě
region Žďár nad Sázavou
49.560844, 16.072916Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Život našich předků a historie lyží

Jak se dřív vyráběly látky, jak vypadala školní třída a jaký nábytek měli lidé ve světnici? V Horáckém muzeu dětem ukážete, co všechno patřilo k životu v kraji před 200 a více lety. Kromě toho zjistíte více o vývoji tradičních řemesel, jako je sklářství nebo železářství.

Mezi nejzajímavější součásti sbírek patří staré lyže a další předměty související s lyžařským sportem od jeho počátků na konci 19. století až dodnes (kde jinde by taková expozice měla být, než v Novém Městě na Moravě). Podívejte se, na jakých lyžích jezdili vaši pra pra pradědečkové, a nahlédněte do stolařské dílny, kde se před 100 lety lyže vyráběly.

Výstavy, které baví děti

V sezóně (od května do září) je pro návštěvníky přístupné také Strašidelné podzemí, které vypráví o místních pověstech. Znáte třeba tu o lese Ochoze, ohnivém sudu, Elišce ze skal a vodníkovi? 

Podívat se můžete i na nejzajímavější exponát muzea –⁠⁠⁠ Mlejnek z Víru. Jde o dřevěný mlýnek se sedmdesáti dřevěnými figurkami poháněnými vodním kolem. Mlýnek se roztočí a strašidla ožijí! Mezi figurkami najdete třeba kováře klepajícího do kovadliny, tančící pár, pána sedícího na kadibudce nebo vodníka. Děti z něj budou nadšené, i když se jedná pouze o repliku. Originál je skrytý v archivu muzea.

TIP: V muzeu se pořádají lidové a další akce. Prohlédněte si ty nadcházející v kalendáři akcí.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Nové Město na Moravě, Koruna Vysočiny

Otevírací doba:

duben – červen: pondělí – pátek: 8:00 – 16:00, sobota a neděle: 9:00 – 16:00
červenec a srpen: pondělí – pátek: 8:00 – 17:00, sobota a neděle: 9:00 – 17:00
září a říjen: pondělí – pátek: 8:00 – 16:00, sobota a neděle: 9:00 – 16:00