Pohádková stezka a park miniatur Bystřice

Bystřice nad Pernštejnem pro malé výletníky připravila spoustu zajímavých míst. Jedním z nich je park miniatur s modely hradů a klášterů z údolí řeky Svratky. V Pohádkové aleji Lužánky pak na děti čekají sochy nadpřirozených bytostí a dětský lanový park.

Kontakt

Město Bystřice nad Pernštejnem
Bystřice nad Pernštejnem
59301 Bystřice nad Pernštejnem
region Žďár nad Sázavou
49.518608, 16.249378Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Miniatury hradů

V parku miniatur nahlédnete do údolí řeky Svratky, které je bohaté na různé historické památky. Najdete tu na 20 různých modelů hradů a klášterů v měřítku 1:50. Miniatury nejsou věrnou kopií dnešních staveb, ale zobrazují jejich podobu z období největšího rozkvětu, tedy 14. a 15. století. 

Z většiny hradů jsou dnes zříceniny. O to je však procházka parkem miniatur pozoruhodnější! Současný vzhled památek, na kterých zanechal stopu zub času, uvidíte na doprovodných tabulkách. Prohlédnout si tu můžete třeba hrad Pernštejn, hrad Kunštát nebo klášter Porta Coeli. Park je volně přístupný celoročně. S miniaturami se můžete vyfotit a klidně si na ně sáhnout.

Pohádková alej a lanový park pro děti

Hned vedle parku se nachází alej s dřevěnými sochami pohádkových a nadpřirozených bytostí. Nechybí vodník, princezna, hloupý Honza, víla ani čert. U každé sochy najdete QR kód s úkoly, které se většinou plní na překážkách dětského lanového parku na druhé straně cesty. Lanové překážky kromě toho zpříjemní dětem procházku vedoucí pěšinou do kopce.

Jen kousek od aleje stojí také monumentální socha Zubra umělce Michala Olšiaka. 

Foto: Koruna Vysočiny