Zámecký okruh

Nejprve zavítáme do města Třebíč, kde čas plyne zvolna a historie zalitá v kamenech židovského města, náhrobcích velkého židovského hřbitova a bazilice se prolíná se současností.

Kontakt

region Třebíč
49.218216, 15.888954Mapa
  • Třebíč
  • Jaroměřice nad Rokytnou
  • Náměšť nad Oslavou
  • Budišov
Období: léto, zima

Židovské památky v Třebíči jsou jediné na Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO mimo území Izraele.  
Prohlídku začneme v Zadní synagoze, která má jedinečnou barokní štukovou výzdobu. Na stěnách synagogy se nachází malby, které se dochovaly z let 1706–1707 a byly malovány bez šablon. Jedná se především o starozákonní verše v hebrejštině a citáty z Talmudu.
Až se dostatečně vynadíváte na synagogu a prohlédnete si přilehlý Dům Seligmanna Bauera, projděte si židovské uličky a jděte dál průchodem do areálu bývalého kláštera, dnešního zámku, kde najdete pravý skvost architektury – baziliku sv. Prokopa.

Dále se podíváme k baroknímu kostelu sv. Martina, kterému přiléhá 75 metrů vysoká městská věž. Pokud zdoláte 162, naskytne se vám pohled na krásné město se všemi památkami, které se v něm nachází. Po prohlídce třebíčských pamětihodností je čas na oběd. Vysočina je známá množstvím regionálních specialit z hub či brambor, jako např. horácká houbová polévka nebo černá polévka.

Naše další cesta povede do Jaroměřic nad Rokytnou, kde vznikla první česky zpívaná opera (autorem je František Václav Míča (1694–1744). První zastávkou bude zámek, který je nazýván „Moravskými Versailles“.

Součástí projektu barokní přestavby zámku v letech (1700–1737) za Jana Adama z Questenberka bylo i založení zámecké zahrady na pravém břehu Rokytné. V areálu zámku je možné navštívit i kostel sv. Markéty, na jehož stavbě se s největší pravděpodobností podílel jako hlavní stavitel Jakub Prandtauer, stejně jako na barokní přestavbě zámku. Barokní sloh se vepsal do podoby města také několika hodnotnými kamennými sochami. Největší sochařský soubor zdobí most přes řeku Rokytnou na moravsko-budějovické silnici.
Po náročném dni si dopřejte dobrou večeři v některé z místních restaurací a odpočiňte si v zámeckém hotelu ve Valči (14 km od Jaroměřic) nebo hotýlcích přímo v třebíčské židovské čtvrti nebo v jejím okolí.  

V případě, že s sebou máme automobil, zahájíme druhý den našeho putování po Vysočině v obci Budišov, který se nachází 14 km od Třebíče. V Budišově stojí barokně přestavěný zámek, jehož část je zpřístupněna a najdete v ní rozsáhle sbírky vycpaných zvířat z celého světa.

Pokud se vydáte asi kilometr na východ od zámku, najdete tady farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Gotharda, kde podle pověsti zemřel a je pochován poslední opat třebíčských benediktinů.

Dále naše cesta povede do Náměště nad Oslavou. První zastávkou v tomto městě bude barokní most přes řeku Oslavu, kterému se ne náhodou říká „malý Karlův most“. Před poslední etapou cesty je čas poobědvat v některé z restaurací v Náměšti nad Oslavou. Po obědové pauze navštívíme zámek, kde si můžete vybrat ze dvou prohlídkových okruhů – Reprezentační prostory a Apartmán hraběte Haugwitze.

Další tipy k návštěvě: Muzeum Otokara Březiny v Jaroměřicích nad RokytnouRozhledna u OcmanicPřečerpávací vodní elektrárna Dalešice Lodní doprava DalešiceMuzeum pivovarnictví DalešiceMohelenská hadcová stepPamátník Bible Kralické Rozhledna Babylon u obce KramolínRozhledna na Pekelném kopci u TřebíčeVodojem Kostelíček TřebíčŽidovský hřbitov TřebíčStezka po Stopách opatů a rabínů v TřebíčiCesty časem TřebíčLetecké muzeum KoněšínPosádkové muzeum v Náměšti nad OslavouŘeznické muzeum Jana Pavlíčka v Náměšti nad OslavouMuzeum řemesel Moravské BudějoviceAlternátor TřebíčGalerie FrantaZámek PoliceZámek JemniceRodný dům Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Jakub Mertl – archiv města Třebíč, MKS Třebíč, Ivo Svoboda, Karel Diviš, Kateřina Holečková, Vladimír Kunc, Zdeněk Štefaník

Nebyla nalezena žádna položka.