NS Železářství na novoměstském panství

Naučná stezka Železářství na novoměstském panství se zaměřuje na slavnou železářskou historii Kadova a zahrnuje celkem šest zastavení u informačních panelů.

Kontakt

Obec Kadov
Kadov
59203 Sněžné
region Žďár nad Sázavou
49.632565, 16.079218Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 5 km
Časová náročnost: 2 h
Počet zastavení: 6
Zaměření: historie
Období: léto, zima

V Kadově se těžbou železné rudy a výrobou litiny zabývali v letech 1651 – 1874. Kadov byl současně hlavním centrem železárenství v okolí, dalšími obcemi byly Vříšť, Kuklík, Milovy nebo Křižánky. V první polovině 19. století tamní železárny zaměstnávaly na 500 lidí. Naučná stezka se začátkem v centru obce nejdříve přibližuje historii železářství v katastru Kadova, další panel připomene dolování v Rovných dolech a tamní zaniklý důl.

Následující zastávky zájemce seznámí s místy, kde se litina ve vysoké peci vyráběla, základy milířů v Kopaninách, v nichž se pálilo dřevěné uhlí nezbytné k vytápění vysoké pece, nebo vlivem tohoto průmyslového odvětví na okolní krajinu. Panely kadovské naučné stezky, které kromě historie nabízejí rovněž trochu luštění ve spojitosti s nově nabytými informacemi, čeká ještě doplnění o QR kódy odkazující na komiksový příběh o panu Krocarovi a nezbedném uhlíři Příbkovi.

Foto: Koruna Vysočiny

Videogalerie