Nejmenším městem Koruny Vysočiny

Svratka je rodištěm i působištěm umělců a známých osobností. Zaujme vás původní architekturou či krásnou přírodou okolo řeky Svratky. Okruh městem, který trvá přibližně hodinu, si lze prodloužit návštěvou městského muzea nebo některé z restaurací.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 3 km
Časová náročnost: 1 h

Toulky Svratkou

Výlet začíná na náměstí 9. května, kde pro začátek zajděte do turistického informačního centra. Najdete tu nejrůznější informace o Svratce – o historii nebo kulturních a jiných akcích. Nechybí ani mapy, pohledy a tipy na výlety v okolí.

Na náměstí si určitě nezapomeňte prohlédnout kašnu s houbařem patřící k dílům akademického sochaře Antonína Odehnala. Poté se vydejte směrem do centra města, u potoka zabočte vlevo a po pár metrech si budete moci prohlédnout půvabnou místní část Račana, kde se dochovala původní roubená stavení z 18. století. Ta dříve sloužila jako obydlí drobných řemeslníků.

Další zastávkou bude původně románský kostel sv. Jana Křtitele, který vás zaujme samostatně stojící zvonicí. Od kostela je to jen pár metrů na náměstí Národního povstání. Na místě bývalé kaple sv. Prokopa dnes stojí socha sv. Václava vytvořená v roce 1867 na počest povýšení Svratky na město. 

Od náměstí se přesuňte k levému břehu řeky Svratky s přírodní zahradou ukazující původní ráz jejích břehů. 

Pokud máte čas, domluvte si návštěvu Městského muzea Svratka. Uvnitř zjistíte, jak vypadala typická domácnost, škola nebo spořitelna za první republiky. Zavzpomínáte i na nakupování ve venkovské Jednotě v 70. a 80. letech 20. století. Součástí expozice je rovněž galerie s obrazy malířů Vysočiny

Následně pokračujte podél toku řeky, kde natrefíte na tůně, mokřady a dřevěné chodníčky. Cesta vás zavede až do Libušiny ulice a po ní dojdete zpět do centra.

Foto: Koruna Vysočiny